ADMITERE 2015: Oferta de studii a Universității de Stat din Moldova (USM)

IMG_9819
Foto:Universitatea de Stat din Moldova, blocul central din strada Alexe Mateevici

Pentru anul de studiu 2015-2016, Universitatea de Stat oferă 927 de locuri cu finanțare bugetară și 1 070 de locuri contra plată. Absolvenții care vor să se înscrie la această universitate o pot face în perioada 20-28 iulie curent.

USM anunță admiterea la 13 facultăți și 72 specialități. Iată graficul repartizării locurilor per facultăți:

Cota – parte la admiterea din acest an va fi de 90 % pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10 % pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu).

În dependență de specialitatea aleasă, candidații vor achita diferite taxe de studiu. În acest an, acestea nu au fost modificate. Astfel, cel mai scump contract de studiu rămâne a fi, ca și în anii precedenți, cel de la Facultatea de Drept, unde un student va trebui să plătească pentru un an de studiu 10 000 de lei. În top urmează specialitățile Contabilitate și Finanțe și Bănci, unde taxa constituie 8 000 de lei. Cele mai mici contracte sunt la specialitățile Pedagogie în învățământul primar și Limba engleză/Limba franceză, Antropologie, Filozofie, Biblioteconomie, Asistență informațională și Arhivistică și Tehnologia Comunicării în domeniul Infodocumentar, unde taxa de studii este de 5 000 de lei.

Totodată, se stabilește înmatriculare cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflați sub tutelă; copiii din familiile cu patru și mai mulți copii, copiii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, copiii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate, copiii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; copiii din familii de romi și tinerii care au efectuat serviciul militar în teren.

Concursul de admitere pentru candidați se va efectua în baza următoarei formule:

MC = 0,4∙MEA+ 0,6∙MAS, unde:

MC – media de concurs;

MEA – nota medie a examenelor de absolvire;

MAS – nota medie pentru anii studii.

Concursul de admitere pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) și pentru deținătorii diplomelor de studii superioare/de licență, care solicită domeniul corespunzător profilului specialității studiat în colegiu sau în instituția de învățământ superior se va efectua în baza mediei de concurs, care constă din media examenului de stat/de licență. În cazul în care actul de studii acceptat pentru participare la concurs nu conține informații privind susținerea examenelor de absolvire și pentru calcularea mediei de concurs, se aplică formula din punctul 2, atunci media examenelor de absolvire MEA se înlocuiește cu nota la disciplina de profil din actul de studii.

 

Blocul de admitere, USM PC: varandej.livejournal.com

Candidații la concurs vor achita o taxă de înscriere de 40 de lei. Aceștia au dreptul să se înregistreze concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs, candidații vor menționa facultățile în ordinea preferinței, tipul studiilor (cu finanțare de la buget sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Candidații pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o.

Pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:

# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigația suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
# 5 fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi  moderne, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc., organizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Sănătății;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
# chitanța de plată a taxei de înscriere.

Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:

Depunerea cererilor de participare la concursul de admitere: 20-28 iulie 2015;
Anunțarea rezultatelor intermediare: 29 iulie 2015;
Depunerea documentelor în original: 30 iulie–2 august 2015;
Anunțarea rezultatelor finale: 3 august 2015.

Programul de lucru al comisiei de admitere:

Luni–vineri: 0900-1700
Pauza de masă 1300-1400
Sâmbăta: 0900-1400
Comisia de admitere va activa în Blocul de studii nr. 1, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 65.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente