ADMITERE 2015: Oferta de studii a Academiei de Studii Economice a Moldovei

ASEM A
Foto: moodle.md

Absolvenții care-și doresc să se înscrie la studii în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova o pot face în perioada 20-28 iulie curent. Aceasta dispune de șase facultăți și 22 de specialități în domeniul economiei.

Concursul de admitere în cadrul ASEM se organizează pe domenii de formare în funcție de forma de învățământ și sursa de finanțare. Cota-parte la admitere va fi de 90% pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10% pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu).

Academia de Studii Economice pune la dispoziția absolvenților șase facultăți:

# Business şi Administrarea Afacerilor
# Economie Generală şi Drept
# Relaţii Economice Internaţionale
# Finanţe
# Contabilitate
# Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică

Facultățile includ 22 de specialități, care au diferite taxe de studiu. Cele mai mari contracte sunt la  Turism, Drept, Economie mondială şi relaţii economice internaţionale, Finanţe şi bănci și Contabilitate, acolo unde un student trebuie să plătească pentru un an de studiu 7.500 lei. În clasament urmează Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, unde taxa de studiu este de 7.000 de lei. Cei ce vor alege specialitățile Business şi administrare și Marketing şi logistică vor achita suma de 6.800 de lei. Suma de 6.000 de lei va fi achitată pentru cei ce vor dori să studieze la Merceologie şi comerţ, Achiziţii, Managementul proprietăţii intelectuale, Economie generală, Managementul resurselor umane. Cele mai mici taxe sunt de 5.700 de lei la specialitățile Cibernetică şi informatică economică, Informatică, Informatică aplicată, Management informaţional, Tehnologii informaţionale, Securitatea informaţională și câte 5.500 la Statistică şi previziune economică și Administraţie publică.

Totodată, se stabilește înmatriculare cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflaţi sub tutelă; copiii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, copiii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, copiii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate, copiii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl; copiii din familii de romi și tinerii care au efectuat serviciul militar în teren.

 

Comisia de Admitere a Academiei de Studii Economice a Moldovei
Comisia de Admitere a Academiei de Studii Economice a Moldovei

Candidații la concurs vor achita o taxă de înscriere de 50 de lei. Aceștia au dreptul să se înregistreze concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învăţământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învăţământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs, candidaţii vor menţiona facultăţile în ordinea preferinţei, tipul studiilor (cu finanţare de la buget sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Candidații pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o.

Pentru participare la concursul de admitere, candidaţii vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:

# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigaţia suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
# patru fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane sau internaţionale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi moderne,  precum şi diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziţii etc., organizate  de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Economiei;
# certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale fraţilor/surorilor (pentru candidaţii care provin din familii cu patru şi mai mulţi copii);
# chitanţa de plată a taxei de înscriere.

Concursul de admitere 2015 pentru deținătorii diplomei de bacalaureat se va efectua în baza următoarei formule:

MC = (MEA + MAS) / 2, unde

MC – media de concurs;
MEA – media examenului de absolvire;
MAS – media generală pe anii de studii;

Academia de Studii Economice pune la dispoziția studenților 1.500 locuri de cazare în cinci cămine ale instituției. Căminele sunt amplasate în sectorul Râșcani al capitalei (str. Florilor 2/2 și 4/2) și dispun de tot necesarul traiului studențesc: mobilier, săli de meditație, bucătării, acces la internet prin cablu și Wi-Fi etc. Taxa lunară de cazare pentru anul 2015 constituie:

# pentru studenții ciclului I, Licență – 164 de lei;
# pentru studenții ciclului II, Masterat:
# studii cu finanțare bugetară – 205 lei;
# studii cu achitarea taxei – 409 lei.

Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:
Depunerea cererilor de participare la concurs: 20-28 iulie, ora 16:00
Anunțarea rezultatelor intermediare: 29 iulie 2015, ora 11:00
Depunerea actelor în original: 29 iulie-4 august 2015, ora 16:00
Anunțarea rezultatelor finale: 5 august 2015, ora 11:00

În cazul în care în rezultatul concursului de admitere nu vor fi acoperite toate locurile din Planul de înmatriculare aprobat, va fi anunțat concurs repetat pentru locurile neacoperite:

Depunerea cererilor de participare la concurs: 5-8 august 2015, ora 14:00
Anunțarea rezultatelor intermediare: 10 august 2015, ora 11:00
Depunerea actelor în original: 29 iulie-10-12 august 2015, ora 16:00
Anunțarea rezultatelor finale: 13 august 2015, ora 11:00

Comisia de admitere va activa în blocul „F” de studii al A.S.E.M, pe adresa: strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente