Cinci sfaturi pentru alergatul de vară

alergare-800×415
Foto:PC: fatadepe.net

Vara este perioada în care ne dorim mai mult ca oricând să arătăm bine și să fim activi. Sportul în aer liber este alegerea perfectă și mai ales este recomandat de specialiști, doar că în zilele călduroase de vară poate fi destul de periculos. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile care pot apărea în timp ce faci efort fizic.

Pentru cei care își doresc să trăiască mai mult și mai bine, alergatul este „vitamina” de care au nevoie. Numeroase studii au arătat că mișcarea fizică este unul dintre secretele longevității. Doar 5-10 minute de alergat pe zi scad cu circa 45% riscul decesului din cauza bolilor de inimă sau de infarct, a arătat un studiu efectuat de experții de la Universitatea de Stat din Iowa. Mai mult, cei care practică acest sport își cresc speranța de viață cu circa trei ani, în raport cu cei care evită alergatul. Efectul activității fizice se resimte, mai departe, asupra întregii bunăstări psihice a individului. Alergatul este o metodă eficientă de creștere a secreției de endorfine, denumite și moleculele fericirii, de a-ți redobândi sau crește încrederea în sine, de a diminua stările de tensiune, stres sau depresie și de a arăta mai bine la exterior. Totuși, atunci când alergăm, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi, care previn anumite probleme de sănătate.

#1. Aleargă pe racoare

Pentru sănătatea ta, alege ora potrivită de alergat, fie dimineața devreme, fie seara. Îți recomandăm să optezi pentru varianta de dimineața, pentru că te vei bucura de energie toată ziua, pe când alergarea de seară s-ar putea să-ți tulbure somnul.

#2. Hidratează-ți corpul

Consumul de apă este benefic pentru sănătate, iar atunci când alergăm, deja este necesar. Străduiește-te să consumi înainte de a alerga cel puțin un litru de apă, iar dacă alergi mai mult de șase km, este esențial să iei cu tine o sticlă cu apă. La 60 de minute după încetarea efortului fizic este necesar să restabilești echilibrul electrolitic în corp, deci trebuie să consumi cel puțin jumătate de litru de apă.

#3. Evită asfaltul

Asfaltul reține căldura și o emană înapoi cu o intensitate mai mare, așa că, fă tot posibilul să îl eviți. Alege să alergi în pădure sau în parc, acolo unde umbra copacilor îți va oferi protecție și o temperatură mai potrivită pentru sănătatea ta. Totodată, fă o pauză de 15 minute la fiecare 45 de minute de efort. Dozând efortul, vei putea face mai mult timp exerciții fizice, fără a avea efecte adverse.

#4. Alege hainele potrivite

Alege haine largi, de culori deschise și din fibre naturale. Fii atent, de asemenea, la cusăturile proeminente, etichetele care pot irita pielea sau alte detalii de acest fel.

#5. Ascultă-ți corpul

Organismul uman poate avea reacții diverse. Indiferent de cât de determinat ai fi atunci când ieși să alergi, pentru a evita orice problemă de sănătate trebuie să fii atent și să iei măsuri la primele semne de amețeli, greață, palpitații sau probleme digestive. Dacă te simți rău, poți lua o pauză sau amâna programul de antrenament, important este să nu depui efort.

Angelina Mașcauțan
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente