(foto) ADMITERE 2015: Târgul Universităților din România a început la Chișinău

IMG_1509
Foto: Elevi curioși să afle mai multe despre studiile în România

Absolvenții liceelor din Moldova care vor să-și continue studiile în cadrul universităților din România se pot informa, venind în acest weekend la Târgul Universităților din România.

În perioada 10-12 iulie, reprezentanții a 14 universități din România vor aștepta absolvenții la evenimentul care este organizat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, pentru a le prezenta ofertele și a le oferi detaliile necesare despre instituțiile de învățământ pe care le reprezintă.

Pe lângă informațiile și ofertele universitare, studenții care învață în România, dar sunt originari din Republica Moldova, le povestesc absolvenților din propria experiență despre studiile departe de casă: „După ce am absolvit liceul în România, am înțeles că oportunitățile pe care le propune această țară sunt într-adevăr mari, iar profesorii sunt foarte obiectivi și prietenoși. Din această cauză, am ales să încep și studiile la universitate în România, iar din toată experiența anilor de studiu, pot spune că studenții din Republica Moldova sunt întotdeauna lăudați de către profesori, pentru că ei au rezultatele cele mai bune”, ne-a declarat Elena Topor, studentă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Fiecare reprezentant al universităților s-a arătat impresionat de studiile din România. Acest lucru ni l-a confirmat Leah Victoria, studentă la Universitatea „Dunărea de jos din Galați”: „Studiile europene sunt o provocare pentru fiecare tânăr și toți ar trebui să le încerce. Eu personal am ales o universitate din România, deoarece calitatea studiilor este mai bună și ai mai multe oportunități. Mulți cred că basarabenii sunt discriminați de către studenții și profesorii români, dar acesta este doar un mit. Din propria experiență pot spune că profesorii iubesc mai mult studenții din Republica Moldova, pentru că văd că noi avem un scop, noi suntem sârguincioși și studiem mult”.

Absolvenții s-au arătat foarte interesați de universitățile românești și nu au ezitat să afle cât mai multe detalii: „Evenimentul de astăzi este foarte bine organizat, tinerii sunt receptivi la întrebările noastre și ne oferă detalii despre experiența lor, care este foarte importantă. Mă gândesc să mă înscriu la o universitate din România, deoarece cred că sistemul de învățământ este mai bun, iar oportunitățile sunt mai mari. În Republica Moldova problema cea mai mare este corupția și aici nu mă refer neapărat la studii, ci în general, iar cu această problemă este greu să lupți”, ne-a declarat Olga, absolventa Liceului Teoretic „Ion Creangă”. De aceeași părere este și Daniela Burlac, una dintre absolventele Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din Căușeni: „După părerea mea, universitățile din România oferă mai multe perspective și cred că nivelul de studii este mai ridicat decât la noi. Din câte am auzit de la tinerii care deja au absolvit o universitate din țara noastră, cea mai mare problemă este corupția, iar eu prefer să evit acest lucru”.

Târgul universităților din România este un eveniment organizat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România. În acest an, România oferă absolvenților din Republica Moldova 5.000 de burse pentru învățământ. Dosarele de admitere la universitățile românești pot fi depuse în perioada 17-31 iulie la Chișinău, Cahul și Bălți. Lista actelor necesare pentru depunerea dosarului, repartizarea pe instituții de învățământ și specialități poate fi găsită accesând AICI.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente