Palatul Justiției din Chișinău – un proiect incognito

palatul-Ungheni
Foto:Construcția viitorului Palat al Justiției din orașul Ungheni PC: Oxana Diaconu

În timp ce în orașul Ungheni, Palatul Justiției este în construcție, în municipiul Chișinău, în prezent, despre acest proiect nimeni nu pomenește, deși autoritățile promiteau că la finele acestui an capitala va avea un sediu comun pentru toate instanțele de judecată din localitate.

Peste un an, orașul Ungheni va avea Palat

La Ungheni, viitorul Palat al Justiției este în proces de edificare. Lucrările de construcție au fost începute în toamna anului trecut. Ana Lari, șefa secretariatului Judecătoriei Ungheni, a declarat că acest edificiu va găzdui instanțele de judecată din raionul Ungheni și din Nisporeni, clădirea urmând a fi finalizată în luna aprilie 2016. Potrivit unui comunicat emis la inaugurarea construcției, Palatul Justiției din Ungheni va avea șase nivele și un spațiu total de circa 4.400 m². Pentru construcție au fost alocate peste 50 de milioane de lei.

Și dacă edificarea Palatului din Ungheni urmează să fie finalizată în mai puțin de un an, despre construcția celui din Chișinău nici nu se pomenește. Asta chiar dacă în anul 2010, când a fost inaugurat Palatul Justiției din Basarabeasca, Oleg Efrim, fostul ministru al Justiției, declara că la finele anului 2015 și în municipiul Chișinău va exista o astfel de instituție, în care vor fi concentrate toate instanțele de judecată din capitală.

Municipiul Chișinău mai așteaptă

În prezent însă Ministerul Justiției nu știe când și dacă va mai fi construit un astfel de edificiu. Potrivit lui Sergiu Stavița, specialist în Serviciul Protocol, informare și comunicare cu mass-media la Ministerului Justiției, acest subiect va fi discutat de un grup de specialiști care lucrează în prezent la elaborarea hărții dislocării instanțelor judecătorești din țară. Reprezentantul Ministerului Justiției a mai precizat că în prezent nu este identificat nici terenul pentru construcția clădirii și nici bani din buget nu au fost prevăzuți în acest an pentru un astfel de proiect.

Printre obiectivele Planului de Acțiuni al Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016 (Pilonul I) figurează, la capitolul consolidarea capacităților instituționale ale instanțelor judecătorești, și examinarea oportunității edificării unui sediu comun pentru toate instanțele judecătorești din municipiul Chișinău, precum și a construcției/renovării sediilor instanțelor judecătorești din întreaga țară. Acest obiectiv urma să fie realizat până în anul 2016.

Lilia Zaharia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente