Expoziția „Ochii străzii” care a fost vernisată la Chișinău, în incinta Muzeului Zemstvei, numit și Zpațiu, prezintă un proiect fotografic realizat de către cel mai marginalizat și vulnerabil grup al societății – persoanele fără adăpost.
Proiectul are drept scop să dea valoare acestor oameni, oferindu-le posibilitatea să fie protagoniștii acțiunii, dar nu obiectele ei. Fotografiile au fost captate cu aparate cu peliculă. Timp de cinci luni ei și-au fotografiat viața de zi cu zi, arătând locurile, oamenii, obiectele și situațiile care au fost importante pentru ei. Au fotografiat din umbrele Chișinăului, unde sunt invizibili pentru ochii străzii.
25 de voluntari de la Căminul de noapte „Sfântul Ștefan” din Chișinău și adăpostul municipal au participat în acest proiect. Totul a început cu un curs preventiv de fotografiere în care oamenii au învățat cum să focuseze, cum să ducă cont de proporții și pașii de utilizare a unui aparat de fotografiat cu peliculă. După ce au fost făcute fotografiile, participanții au fost întrebați despre care este istoria din spatele acestor poze.
Aici pot fi descoperite și istoriile acestor persoane care au ajuns să trăiască în stradă și au redat prin prisma acestor fotografii cum văd ei lumea și cum se reflectă asupra lor viața în stradă. Fotografiile sunt grupate în 8 categorii: Obiecte pierdute, Lucrând, Transcendență, Ființe fără stăpân, Adăpostire, Situația străzii, Natură, Spații publice.
Printre părerile pe care le-au oferit participanții după acest experiment este afirmația pe care a zis-o Serghei: „Oamenii aruncă lucrurile lor vechi cu durere”. Oamenii străzii devin vânători după comori, găsind printre obiectele pe care lumea le consideră gunoi, unele pe care le reciclează sau le vând pentru bani puțini.
Fenomenul oamenilor fără adăpost devine obișnuit astăzi. Oameni ai străzii pot fi văzuți în aproape fiecare țară, care dorm afară, consumă alcool, cerșesc bani pentru a mânca. Ei au devenit umbre, deoarece lumea îi ignoră, nu mai atrage nici un pic de atenție asupra lor, trecând indiferent pe alături.
Odată cu venirea iernii, numărul persoanelor care mor crește considerabil, din cauza frigului. În Chișinău sunt centre care adăpostesc pe timp de noapte, totuși, potrivit statisticii, circa 5 – 6 mii de persoane sunt nevoite să doarmă afară, chiar și la temperaturi de minus 15 grade Celsius. Aliosha, unul dintre persoanele participante, a zis: „În așa fel mulți oameni dorm în stradă și nimănui nu-i pasă.”
Un capitol important este faptul cu mulți dintre cei nefericiți care au ajuns să trăiască în stradă au început să lucreze, pentru a face un ban ca să supraviețuiască. Andrei, un participant a zis că lucrează împreună cu prietenul său în Transnistria: „Ne place să ne oprim câte puțin și să admirăm Nistrul în fiecare zi când trecem pe acolo.” Fiecare caz este unic. O persoană care e ajunsă recent în stradă, va încerca mult mai probabil să facă ceva cu viața sa decât un om care e fără adăpost de mult timp. Mulți dintre ei încearcă să găsească o slujbă și acest lucru îi reușește. Cineva devine muzicant în stradă, vânzători, mecanici, constructori, ș.a.
Iată câteva fotografii care reflectă destinul crunt al persoanelor care au ajuns să trăiască în stradă fără adăpost.
Expoziția poate fi văzută la Zpațiu până pe data de 28 iulie 2015.