Stereotipurile spun că persoanele care petrec o parte din viața lor în fața ecranului, practicând diverse jocuri video, pierd timpul, sunt obeze sau nu le interesează altceva din viața din exterior. Totuși, a fost demonstrat științific că jocurile video au efecte benefice asupra sănătății și a diverselor abilități ale unei persoane.
Portalul Psychology Today a adunat toate cercetările într-un singur articol, explicând de ce jocurile video îmbunătățesc fiecare aspect ce-l face pe om să fie mai bun. Abilitățile de lucru, de văz mai sănătos, reducerea impulsivității sunt doar câteva din ceea ce jocurile video pot să îmbunătățească.
# Dezvoltă senzitivitatea vizual contrastantă
50 de ore de jocuri video, împărțite în 10-12 săptămâni, dezvoltă senzitivitatea vizual contrastantă, adică abilitatea de a distinge diferențele subtile dintre toate umbrele culorii gri.
# Poate trata ambliopia
Ambliopia sau „ochiului leneș” este o tulburare de care unii suferă încă din fragedă copilărie – un ochi devine nefuncțional. Unii savanți au făcut cercetări, prin intermediul cărora a fost demonstrat că adulții ce suferă de această tulburare, dar practicau jocuri video de acțiune utilizând doar ochiul nefuncțional (atunci când cel funcțional era acoperit), și-au îmbunătățit considerabil vederea, până la un ochi normal sau aproape normal funcțional. De asemenea, mulți dintre participanții la experiment și-au îmbunătățit și atenția vizuală și cea stereoscopică. Au fost și persoane care au trecut prin același experiment, doar că utilizau activități ca brodatul, împletitul și privirea televizorului, activități care nu s-au soldat cu aceleași rezultate.
# Îmbunătățirea atenției în spațiu
Amatorii de jocuri video și-au îmbunătățit performanțele și abilitățile de localizare rapidă în spațiu independent de elementele de pe câmpul de joc ce distrag – un test care s-a adeverit a fi bun pentru a prezice abilitatea de a conduce vehicule.
# Îmbunătățirea abilității de a observa obiectele ce se mișcă într-un spațiu cu elemente ce distrag
Jocurile de acțiune îmbunătățesc abilitatea copiilor și adulților de a ține cont de o serie de obiecte mișcătoare, acestea fiind vizual identice cu alte obiecte ce se mișcă într-un câmp vizual.
# Impulsivitatea este redusă
Jocurile de acțiune îmbunătățesc performanța în testarea abilității de a te abține de la a răspunde stimulilor nevizați ce apar de sine stătător.
# Depășirea dislexiei
Dislexia, o tulburare de citit manifestată prin modificarea cuvintelor și prin greșeli de lectură, în unele cazuri pare a deriva din lipsa atenției vizuale. Un studiu a demonstrat că cel puțin 12 ore de jocuri video vor îmbunătăți abilitățile de citire și fonologie la copiii ce suferă de această tulburare. De fapt, jocurile video funcționau mai bine decât programele de training special destinate tratării dislexiei.
# Îmbunătățirea abilității de a te implica simultan în mai multe sarcini
50 de ore de jocuri video de acțiune îmbunătățesc performanțele în cadrul așa-numitului test Multi-Attribute Task Battery, care este modelat după abilitățile necesare pentru a pilota un avion. Testul implică utilizarea unui joystick pentru a urmări și ataca ținta de pe ecran, pentru a monitoriza nivelurile jocului, pentru a seta luminozitatea și pentru a asculta și răspunde la comunicarea radio.
# Flexibilitate mentală sporită
Aceasta presupune ca persoanele să poată dirija cu diverse sarcini, fără a avea conflicte în cereri.
# Inversează procesul de declin mental ce acompaniază îmbătrânirea
Flexibilitatea cognitivă, atenția, memoria lucrativă și raționamentul abstract tind să decline odată cu îmbătrânirea. Experimentarea jocurilor video asupra participanților mai în vârstă demonstrează că toate aceste abilități, precum și percepția de sine și intensificarea calităților de viață, sunt îmbunătățite.
# Îmbunătățirea abilităților de muncă
Jocurile video îmbunătățesc abilitățile de muncă, mai ales la serviciile care necesită o coordonare bună a văzului, atenție, memorie excelentă de lucru și luarea rapidă a deciziilor. De asemenea, unii participanți ai experimentului au fost capabili să coordoneze în zbor și să aterizeze dronele cu care dirijau la fel de bine ca și piloții antrenați. De asemenea, participanții chirurgi au fost mai siguri în executarea intervențiilor chirurgicale în care nu prea aveau experiență.
Aceste cercetări demonstrează efectele benefice a jocurilor video, ceea ce pare fascinant și strică stereotipurile. Astfel, creierul pare mai ușor de modelat de-a lungul vieții unei persoane, nu doar în copilărie sau într-o anumită perioadă.