V-ați întrebat vreodată câți dintre moldovenii care urmăresc și adoptă elemente sportive în viața sa, realmente, fac sport? Magenta Consulting a realizat un studiu care a arătat cât de activi sunt moldovenii.

Conform sondajului, 83% de moldoveni nu practică sportul deloc. 7% se antrenează de două-trei ori pe săptămână și doar 4 la sută o fac zilnic, informează Magenta Consulting.

 

PC: Magenta Consulting

Cele 15% de moldoveni activi din punct de vedere fizic sunt reprezentate într-o măsură mai mare de tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și celibatarii. Aceste date lasă un fir de speranță pentru creșterea numărului moldovenilor preocupați de sănătatea lor fizică pe viitor, fiind supliniți de generațiile viitoare.

Moldovenii cresc mușchi, aleargă și luptă

 

Primul maraton internațional la Chișinău

Primul maraton internațional la Chișinău

Sporturile preferate de moldovenii care practică activitatea fizică cu regularitate sunt gimnastica sau exercițiile fizice și alergatul, fiecărei din cele două feluri de activitate revenindu-i 29% și respectiv 22% de respondenți. 12% din populație fac lupte, 9% merg la fitness, câte 6% joacă volei sau înoată, iar 5% joacă fotbal.

Motivul principal pentru care practică sportul menționat de către 65% din moldovenii activi este mișcarea pentru sănătate, 55% se mișcă pentru plăcere, sportul pentru ei fiind un hobby. 15% din respondenți spun că slăbesc cu ajutorul efortului fizic, 10% prin efort fizic adună masă musculară dorită, 5 la sută fac sport pentru a fi capabili să se apare în cazuri extreme și doar 3% practică sportul pentru că sunt, de fapt, sportivi profesioniști.

Sportul poate fi practicat și în afara sălii, fapt înțeles și aplicat și de moldoveni. Din categoria moldovenilor ce fac sport, doar 23% merg la sală, restul, cele 77% își antrenează organismul în afara sălilor de sport. Cei care, totuși, ajung să practice sportul într-o sală special amenajată plătesc, în medie, 374 de lei pe lună (figura 2).

Figura 2: Care este valoarea abonamentului la sala de sport la care mergeți?

 

PC: Magenta Consulting

Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică, 59% dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41% fac sport cel puțin o dată pe săptămână. Cu toate că și în Europa numărul populației inactive domină cel al populației active, moldovenii sunt încă departe de cele 41% de oameni care dedică timp sportului în mod regulat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 2-10 martie 2015.