Motivele pentru care tinerii care vor să învețe peste hotare să apeleze la MentorMe

mentorme5collage
Foto:Mentori în cadrul programului MentorMe

MentorMe are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei cu liceeni care aspiră să-și facă studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență.

Programul încurajează cooperarea în cadrul comunității întru susținere reciprocă, astfel încât transferul de cunoștințe între generații să fie facilitat și să nu fie necesar ca nou-veniții sau cei stabiliți să inventeze din nou roata.

De ce totuşi să apelaţi la MentorMe? 

#1. Urmăriți pagina de Facebook MentorMe, unde găsiți o parte din mentori, precum și diverse oportunități de studii, stagii sau seminare în străinătate.

#2. Găsiți un mentor din țară care vă interesează, care vă poate răspunde la întrebările legate de un sejur în țara aleasă și care vă poate fi alături pe parcursul studiilor.

#3. Obțineți posibilitatea să faceți schimb de idei cu persoane care gândesc ca voi, dar poate au o experiență mai vastă, cu scopul de a crea proiecte noi.

Ce spun mentorii

Iată și câteva opinii ale mentorilor, care ne povestesc de ce sunt gata să transmită din experiența lor altor generații:

 

Tatiana Nogailic și Cristina Țaranovici PC: MentorMe

Stella Coica: „Am decis să fiu mentor, pentru că cunosc foarte multe lucruri utile, pe care aș putea să le împărtășesc. Aș încerca să vă ajut cu cea mai mare plăcere”.

Tatiana Nogailic: „Îndemn și alți studenți moldoveni să devină mentori voluntari, fiindcă mentorul e important în viața bobocilor: ascultă, ghidează, sprijină, consultă și te face fericit”.

Cristina Țaranovici: „În calitate de mentor pot să ofer anumite sfaturi și „consultații” referitor la procesul de aplicare, cultură și adaptare, dar și să împărtășesc istorioare din cei doi ani de experiență în Riga și semestrul meu Erasmus în Barcelona”.

 

Felicia Răcilă, Annie Godonoga și Irina Fala PC: MentorMe

Felicia Răcilă: „Motivația mea de a fi mentor își are izvorul în dorința de a împărtăși aceste trăiri și de a da imbold și curaj tinerilor care se uită îndoielnic la o experiență academică internațională”.

Annie Godonoga: „Am aplicat la programul MentorMe pentru a-i cunoaște și a-i ajuta pe tinerii motivați, care vor să-şi petreacă studiile peste hotarele ţării. Fiind deja de mai bine de cinci ani în străinătate, am avut oportunitatea să trec prin diferite experienţe de studii în Statele Unite, Franţa, Austria și Finlanda. Aș fi foarte bucuroasă sa-i ajut pe cei care doresc să afle mai multe despre sistemul de învățământ din aceste țări și despre procesul de aplicare la diferite programe de studii”.

Irina Fala: „Am aplicat la programul de mentorat, deoarece îmi place ideea de a face legătura dintre generații și, în consecință, de a transmite cunoștințele și experiența acumulată celor tineri, care au nevoie de ghidare”.

 

Corina Darii, Dorin Dușciac și Alexandru Valcov PC: MentorMe

Corina Darii: „Mi-ar plăcea să devin mentor, pentru a-i îndruma pe liceenii noștri și pentru a-i ajuta, oferindu-le informații utile, dar și sfaturi. Știu cât e de greu să pleci în străinătate singur și mai ales când mai trebuie să faci și o alegere atât de importantă, precum ar fi facultatea, universitatea într-un oraș străin”.

Dorin Duşciac: „Îmi aduc aminte de momentele destul de complicate prin care am trecut atunci când am devenit student în Franța și de persoanele care m-au ajutat atunci. Asta mă motivează astăzi să fac la fel: să ajut pe cei mai tineri care sunt dornici de reușită în Occident. Programul MentorMe este o excelentă ocazie de a întinde o mână de ajutor tinerilor noștri și asta pentru mine e ceea ce contează cel mai mult”.

Alexandru Valcov: „Dacă aveți nevoie de sfaturi, scrieți simplu un mesaj. De ce vreau să fiu mentor? Până a absolvi studiile a fost o cale lungă și am fost susținut de mii de oameni, care m-au ajutat la pregătirile pentru Toefl, SAT și Bac, la vize și mi-au dat sfaturi cum să călătoresc mai ieftin. Voi fi bucuros dacă vă pot ajuta”.

 

Aurica Danalachi, Roman Zabolotnîi și Liliana Caisîn

Aurica Danalachi: „Neavând un Mentor, în cariera mea de student am plătit scump pentru unele greşeli, aşa că vă invit să profitaţi din plin de acest program de mentorat virtual/real!”.

Masterandul Roman Zabolotnîi, de la Universitatea Otto-Friedrich din Bamberg, Germania, ne împărtăşeşte din propria experienţă, cum i-a fost de ajutor un mentor:

„Din propria mea experiență, dar şi din relatările mai multor prieteni şi cunoscuţi care au decis să studieze pentru un timp în străinătate, s-ar putea remarca cât de important e să ai posibilitatea de a întreba anumite detalii, uneori cele mai simple (dar esenţiale) informaţii şi de a avea la îndemână pe cineva care, în virtutea propriei experienţe, ar putea acorda răspunsuri şi sfaturi de ajutor efectiv.

Adaptarea la noile circumstanţe, la un nou mediu, de ce nu chiar şi la noile cerinţe birocratice este deseori înlesnită de ajutorul unui mentor, de obicei un student sau o studentă care se oferă drept voluntar să-i ajute în acest fel pe studenţii nou-veniţi. Acest lucru s-a adeverit atunci când am ajuns să-ncep un studiu de masterat la Universitatea din Bamberg, în Germania. Mentorul meu, Liliana Caisîn, ca urmare a studiilor absolvite anterior la aceeaşi universitate şi a timpului petrecut în acest minunat oraş universitar, s-a dovedit a fi de un mare ajutor, mai ales în procesul primilor paşi în labirintul rigorilor academice germane, dar şi a întregului specific de viaţă într-un tradiţional oraş franconian din Bavaria.

 

MentorMe

Cele câteva fapte menţionate ar fi un prilej de a face mai cunoscută posibilitatea de a beneficia de consultaţia mentorului voluntar, ceea ce ar putea facilita considerabil realizarea acelor primi paşi, uneori stresanţi şi problematici, adaptarea la noul loc de studiu în străinătate.”

Dacă doriţi să facilitaţi sejurul vostru în străinătate, fie acesta un studiu de scurtă durată sau de lungă durată, nu ezitaţi să ne contactaţi pe pagina de Facebook MentorMe sau pe pagina Gala Studenţilor unde găsiţi şi mai mulţi mentori din diferite ţări.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente