Ala Gadrauțan: După 11 ani în Portugalia a revenit în Moldova să-și deschidă o fabrică de brichete

DSC_7140
Foto:Ala Gadrautan, despre afacerea care mișcă Moldova înainte PC: Dinu Bubulici

După 11 ani de experiențe bogate de viață și activitate în Portugalia, Ala Gadrauțan revenea împreună cu familia sa în Moldova și deschidea o linie de producere a brichetelor în localitatea ei de baștină. Acum, datorită familiei Gadrauțan, oamenii din Avrămeni, Rîșcani și nu doar, se familiarizează treptat cu ideea unui astfel de combustibil alternativ.

Până în 1999, anul în care soțul său pleca în Portugalia, Ala împreună cu familia administra o afacere de vânzare a dulciurilor. Cei opt ani de experiență în domeniul afacerilor i-au scutit de necesitatea de a emigra. Totuși, prinși în valul emigrării ce cuprindea Moldova în acei ani, familia a decis să înceapă viața de la zero într-o țară europeană.

„Au fost 11 ani de experiență bogată de viață și de activitate, am învățat o cultură diferită de-a noastră și totodată și o bucătărie vastă. Am trăit o viață total diferită”, a recunoscut Ala.

În Portugalia au plecat împreună de fiul lor, care avea pe atunci 4 ani, iar după scurt timp în viața lor a venit și o fetiță. Acolo nu au continuat drumul afacerilor din Moldova, dar în schimb s-au angajat la o fabrică de producere a conurilor de înghețată. „Am avut nevoie de 4-5 ani doar pentru adaptare”, ne-a spus Ala.

 

În Portugalia au fost 11 ani de experiență bogată de viață și de activitate PC: Dinu Bubulici

 Responsabilitate, dinamism și respect reciproc – calitățile unui bun lider

De la portughezi a preluat o altă manieră de lucru, a învățat să fie o persoană dinamică și să se implice 100%. I-a plăcut punctualitatea după care se conduceau oamenii de acolo, graficul de lucru fiind întotdeauna respectat. „Am învățat să fiu responsabilă, dinamică, onestă, să-mi respect colegii și munca lor. M-am implicat și în lucru de grup la toate nivelele, chiar dacă la bază aveam alte responsabilități, fiindcă pentru un lucrător este necesar să cunoască toate aspectele muncii.”

Tot în Portugalia și-a găsit și modele de urmat. Este vorba despre patronii fabricii la care lucra. Au influențat-o prin atitudinea lor față de afacere și față de angajați: „Ei niciodată nu s-au poziționat mai sus decât angajații, ei veneau mereu la locul de producere și lucrau în rând cu oamenii, asta în contextul în care afacerea lor era unică, ca idee și concept în țară, iar succesul se exprima în venituri de milioane”. Deși la început nu le înțelegea atitudinea, a realizat în final că doar fiind la locul de producere poți avea rezultate fructoase. Astfel, ei au fost printre oamenii care, prin exemplul lor, i-au dat încredere să reușească în afacerea proprie.

 

De la portughezi a învățat să fie o persoană dinamică PC: Dinu Bubulici

 „Am început de la zero, de la lingură și furculiță”

I-a fost foarte greu atunci când a plecat, ne spune, în special în primul an. „Am lăsat toate comoditățile de acasă și am început să trăim inițial într-un pod. Am început de la zero, de la lingură și furculiță. În fiecare sâmbătă îmi făceam bagajul să vin înapoi. Făceam mâncare și îmi curgeau lacrimile în cratiță, dar am avut susținerea unei familii. Mi-a fost greu și când m-am întors. Nici acum nu am reușit să mă integrez 100%. Am ajuns la concluzia că acolo, fiind străini, aveam mai multe privilegii decât aici ca cetățeni deplini”, a recunoscut Ala.

Revenirea acasă

Concomitent, familia deschidea și o afacere în agricultură în Moldova, acceptând propunerea unui coleg de a lucra împreună. Anul 2010 urma să fie decisiv, iar întoarcerea soțului a fost determinant pentru cursul viitor al vieții familiei Gadrauțan. Reveneau complet în 2011 și regăseau o Moldovă practic neschimbată, ne-a spus Ala: „Aș fi foarte bucuroasă ca moldovenii din țară să lucreze la fel ca moldovenii de peste hotare. La noi lumea este mai relaxată, își permite să facă și alte lucruri în timpul orelor de serviciu”.

Ideea lansării unei fabrici de producere a brichetelor s-a născut în Portugalia, tot acolo având șansa să experimenteze această sursă de energie: „Venind în Moldova și activând în agricultură am văzut foarte multe deșeuri și nu știam ce să facem cu ele, trebuia să le ardem”.

Doi ani a durat procesul de analiză a ideii. Tergiversau pentru că nu aveau asistența tehnică necesară și aveau îndoieli privitor la potențialele reacții ale oamenilor față de un produs nou. Pentru procurarea și instalarea utilajului au beneficiat de asistența programului Pare 1+1 și respectiv de o susținere financiară de 200 000 de lei.

 

Ideea lansării unei fabrici de producere a brichetelor s-a născut în Portugalia PC: Dinu Bubulici

 „Este o ramură nouă, care se promovează greu”

2012 era primul an de producere și era mai productiv decât soții se așteptau: „Deși prima imagine a brichetelor nu a fost atât de bună, cu timpul oamenii au înțeles că mai productiv este să produci calitativ decât cantitativ. În primul an am avut parte de o colaborare de succes, în special cu instituțiile publice, astfel încât cererea a fost mai mare decât oferta”. Persoanele fizice sunt și acum printre clienții mai rar întâlniți când vine vorba de procurarea brichetelor, o cauză fiind faptul că moldovenii tind să fie deprinși cu metodele tradiționale de încălzire.

„Timp de trei ani am crescut din punct de vedere al producerii. În continuare ne dorim să ne extindem atât în acest plan, cât și în ceea ce privește activitatea în agricultură, care merge în paralel cu funcționarea fabricii”, ne-a spus antreprenoarea. De asemenea, își doresc să adere la un proiect pentru a diversifica producția și prin producerea peletelor: Suntem o zonă bogată în păduri și rămân rămășițe pe care să le valorificăm”.

În anul 2014 au participat la concursul Moldova Eco Energetică și au câștigat la categoria biocombustibilului solid. Premiul nu le-a oferit doar un premiu bănesc, dar și motivație de a continua să se dezvolte.

 

Își doresc să adere la un proiect pentru a diversifica producția și prin producerea peletelor PC: Dinu Bubulici

„Femeile nu sunt persoane mai slabe decât bărbații”

În fabrica de la Avrămeni majoritatea angajaților sunt femei, pentru că, ne spune Ala: „Femeile sunt organizate, responsabile și fac lucrul corect. De multe ori, bărbaților de la noi nu le place să fie conduși de femei, dar femeile nu sunt persoane mai slabe decât bărbații. Am dat dovadă mereu de responsabilitate și respect, deși câteodată pot fi mai severă decât ar trebui. Contează să te implici total și să crezi în ceea ce faci, iar angajații prețuiesc acest lucru, întrucât lucrăm împreună”.

Ne-a spus că duce dorul Portugaliei și revine deseori în vizită, dar nu s-ar întoarce definitiv: „Nu este atât de ușor să-ți strângi totul și să pleci”.

Ala Gadrauțan este unul din oamenii care mișcă Moldova înainte. O idee a dus în scurt timp la schimbarea mentalității unei localități, treptat – a unei regiuni și a unei țări.

∗∗∗

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente