În zilele de caniculă, toți lucrătorii de oficiu sunt obișnuiți să aerisească încăperea prin intermediul aerului condiționat, însă se întâmplă ca unui lucrător să-i fie pe plac această idee, iar altul va îngheța din cauza temperaturii scăzute în oficiu.
Un lucrător de la Centrul Spațial Johnson de pe lângă NASA a întâlnit probleme similare. Numele său este Grant Bue și el e responsabil de echipa care construiește modele termale pentru a asigura astronauților confort în cabinele și camerele lor spațiale. „În oficiu, ca și în cabina unei nave, ești fixat într-un singur loc și rata metabolică este relativ scăzută”, spune Bue pentru Wall-Street Journal. El a accentuat că cea mai bună soluție de a te simți confortabil este să porți o căciulă. Totuși, sunt și alte soluții pentru a te adapta dress codului de oficiu.
#1. Încălzește-ți „baza”.
Dacă „baza”, mai degrabă zona toracică, este răcorită, corpul tău va limita accesul sângelui către piele, picioare și mâini. În acest caz, apelează la elementul vestimentar numit layering, adică suprapunerea mai multor straturi de haine. Astfel, vei fi sigur care bluză mai groasă ți se potrivește ca să-ți fie nici prea frig, nici prea cald.
De asemenea, se recomandă să porți șaluri speciale care încălzesc zona lombară, astfel încât să eviți nu doar răcorirea extremă a organismului, dar și riscul de a te îmbolnăvi atunci când te expui zonelor de aer rece.
#2. Acoperă-ți gâtul.
În această regiune, potrivit aceluiași Grant Bue, circulația sangvină este foarte bună. Iată de ce, un fular va limita căldura pe care o emani și o va reține în jurul gâtului.
#3. Poartă căști de dimensiuni mari.
Izolarea urechilor este o metodă bună de a preveni pierderile de căldură din baza corpului. Căștile de dimensiuni mari care acoperă în întregime urechile funcționează, de fapt, precum căștile de iarnă cu blăniță pentru urechi.
#4. Plimbă-te.
Chiar și o plimbare lentă până la etajul de jos va fi de ajutor. Aceasta va stimula rata metabolică și va menține circulația sângelui în tot corpul.
Dacă în oficiu nu ai aer condiționat și nici suficiente geamuri pentru aerisirea spațiului de lucru, mai jos găsești câteva recomandări cum să te răcorești.
#1. Orientează un ventilator spre capul tău.
Atunci când ești la serviciu, rata metabolică este de aproximativ 450 BTU (unități termale britanice) pe oră și, astfel, majoritatea căldurii tale se concentreză în zona capului. Astfel, Grant Bue recomandă să orientezi un ventilator portabil sau altul de dimensiuni mici spre capul tău. Doar că fii atent, expunerea prea lungă la ventilator va usca pielea și va provoca dificultăți de vedere.
#2. Răcorește-ți extremitățile.
Pachetele reutilizabile cu gel pot fi utilizate în terapii medicale, iar în acest caz – la răcorirea corpului. Plasează un asemenea pachet sub tălpile tale pe câteva minute. De asemenea, poate fi izolat pentru a menține mai mult temperatura și să nu fie într-atât de rece, încât să cauzeze vasoconstricție.
Ai grijă de sănătatea ta nu doar în viața de zi cu zi, dar și la oficiu.