Ioana Ciobanu: „Arta este o modalitate simplă și optimă de a-ți exprima trăirile, sentimentele și dorințele”

ciobanu reprez.
Foto: PC: Ioana Ciobanu/arhivă personală

Ioana este o tânără pentru care arta înseamnă mai mult decât un domeniu de afirmare, ci mai degrabă ceva frumos, care-ți bucură ochii, care te inspiră și care te face să te simți ca într-o poveste. Ea este de părerea că un om din domeniul artei are șanse să se afirme la noi în țară, doar având o bază destul de bună, pusă peste hotare.

Încă de mică, Ioana a legat o relație specială cu domeniul artei, aceasta studiind mai întâi la Școala de Arte Plastice pentru copii „A. Șciusev”, iar acum la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău.

Chiar dacă a crescut într-o familie de actori, aceasta a ales sculptura în ceramică

Pentru că, spune Ioana, toată copilăria a petrecut-o doar prin teatre, deoarece îi însoțea mereu pe părinții ei atunci când aveau spectacole: „Întrucât provin dintr-o familie de actori, pot spune că, practic, am copilărit prin teatre și de aceea am vrut să cunosc și alte domenii decât actoria și am vrut să ies puțin din cercul ăsta teatral. Părinții au fost total de acord cu decizia mea. Ei știu cât de mult efort trebuie să depui și cât de mult te costă această meserie, de aceea nu m-au încurajat să merg pe calea actoriei”.

Nu intenționează să renunțe la artă

Anul acesta a susținut probele la examenul de Bacalaureat. Pentru ea, acest examen a fost exact așa cum se aștepta să fie. A fost dificil, dar până la urmă s-a descurcat. Chiar dacă mai are încă un an de studii la colegiu, Ioana încă nu știe ce vrea să facă mai departe. „După absolvirea colegiului, vreau să rămân în familia artelor, dar încă nu m-am hotărât în ce domeniu anume, îmi doresc să merg peste hotare, însă mai am un an la dispoziție pentru a reflecta asupra opțiunilor.”

Pictura pe tricouri este ocupația căreia îi dedică cel mai mult timp

S-a inspirat de la un cunoscut care începuse și el, cam prin aceeași perioadă, să picteze și a decis să încerce și ea. La început a pictat două tricouri pentru sine, a văzut că sunt apreciate și astfel a hotărât să picteze și pentru alții. „Realizarea unui desen pe un tricou îmi ia, în medie, trei ore. În general, tricourile le fac la comandă, deci realizez desenele pe care le doresc clienții, însă foarte mult mă inspir de pe internet, pentru că este cea mai simplă modalitate. De asemenea, avem acasă multe cărți cu măști vechi ce aparțin diferitelor civilizații care mă ajută să-mi dezvolt imaginația și, desigur, din lucrările altor pictori. Cea mai dificilă lucrare pe care am realizat-o până acum a fost o icoană.”

IMG_0986

Jane’s T-shirts este un hobby, dar și micuța ei afacere

Încă nu știe dacă în viitor v-a dezvolta acest proiect. „Nu m-am gândit la asta, pentru moment e doar un hobby și o sursă micuță de venit. Recent, am început să colaborez cu băieții de la Vintage, pentru care am pictat un tricou. Tipii sunt foarte de treabă, deschiși, plini de inițiativă și idei noi. Îmi doresc ca această colaborare pe care o am cu dânșii să fie una de succes și, de ce nu, să fie de lungă durată.”

 

PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Totuși, a moștenit de la părinții ei abilitățile actoricești

S-a filmat în scurtmetrajul Experience și spune că nu i-a fost deloc greu. „Am avut rolul de iubită al unui băiat, care trece printr-o avalanșă de emoții mai mult sau mai puțin plăcute. A fost o colaborare foarte interesantă și plăcută. I-am cunoscut pe regizorul Kristof din Canada și pe alți băieți din România, cu care mi-a făcut o deosebită plăcere să lucrez. Nu am întâlnit nicio dificultate la interpretarea rolului meu, eu cred că m-am descurcat binișor, în orice caz, nu mi-a fost greu.”

 

Ioana în filmul Experience PC: captură foto Vimeo
Ioana în filmul Experience PC: captură foto Vimeo

Calități/defecte

Ioana spune că este o bună familistă. Adoră animăluțele. De altfel, are un câine de care îngrijește și la care ține foarte mult. Recunoaște că are și niște defecte. „Îmi pierd foarte repede interesul. Nu știu cum ar trebui să fie o ocupație pentru ca să-i dedic mai mult timp. Nu am tărie de caracter, sunt fricoasă. Frica cea mai mare pe care o am este frica de eșec, deseori cred că nu voi reuși și din acest motiv nici nu încerc. Iată de ce cred că nu sunt ambițioasă.”

Cheia succesului pentru Ioana

„Cheia succesului, pentru mine, înseamnă un locușor călduț, plin de copii, un câine – doi, de ce nu, care vor fi mereu bucuroși să te vadă. Pe plan profesional, succesul înseamnă, cred eu, perseverență, țeluri bine definite, critică constructivă și rezultate bine meritate.”

IMG_0985

Cum se vede în viitor

„Iarăși, dacă aș vorbi de familie, aș vrea să fiu o femeie care știe ce vrea de la viață, o femeie împlinită și fericită alături de un bărbat frumos, deștept, care să mă înțeleagă, iar în carieră – aș vrea să am un lucru pe care să-l fac cu plăcere și care să-mi permită să mă dezvolt.”

Planuri pentru vacanța de vară

„Aș vrea prin luna august să merg la odihnă în Spania, pentru că e o țară pe care încă nu am vizitat-o și mă atrage să o cunosc.”

Echipa #diez îi dorește Ioanei să scape de toate temerile ei și să aibă un viitor frumos și de succes în domeniul artei.

Silvia Dalnițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente