Când vine vorba despre concediul de odihnă, fiecare dintre noi ajunge să analizeze toate aspectele acestuia: unde ar trebui să ne odihnim, în ce mod, cu cine și în ce perioadă a anului.
Fiecare dintre noi percepe concediul de odihnă într-un mod diferit: dacă unii preferă marea, soarele și temperatura ridicată din timpul verii, alții evită concediul din această perioadă și preferă sezonul rece al anului, care, de asemenea, oferă o mulțime de modalități pentru odihnă. În încercarea de a înțelege preferințele tinerilor când vine vorba despre vacanță, echipa #diez a realizat un articol, care răspunde la întrebările când, cum și cu cine preferă să-și petreacă tinerii profesioniști timpul din perioada concediului.
Eduard Ardeleanu, Analist Programe în domeniul Populație, Dezvoltare și Gender la UNFPA Moldova:
Cel mai mult îmi iau concediu vara, deoarece în această perioadă volumul de lucru este mai mic, iar toți prietenii și colegii merg și ei în vacanță. În ultimul an am fost în sudul Franței și nordul Italiei unde mi-am petrecut timpul în orașe foarte mici, departe de aglomerația din metropole. De obicei, prefer să mă bucur de frumusețea naturii, să citesc, să vizitez localitatea în care mă aflu, dar și să descopăr mâncarea și băutura locală.
Livia Țurcanu, Consultant Platforme și produse, Centrul de Guvernare Electronică:
Cred că lunile iulie și august sunt cele mai prielnice pentru concediu, deoarece această perioadă este mai lejeră în activități, cu mai puține deadline-uri arzătoare, respectiv poți merge liniștit în concediu. Prefer odihna activă, cu multă mișcare; o combinație dintre munte și mare ar fi perfectă. Concediul e bine să-l petreci cu cei cu care ai aceleași așteptări de la odihnă, indiferent că ești cu gașca de prieteni sau cu persoana dragă.
Radu Marian, specialist în comunicare/PR la Centrul Analitic Expert-Grup:
Eu îmi iau concediu atât vara, cât și iarna, deoarece lucrul meu îmi permite să fiu mai flexibil. Totuși, depinde de programul prietenilor cu care călătoresc. Nu sunt adeptul vacanțelor sedentare, la mare în special, unde să te duci timp de 7 – 8 zile la hotel, iar programul tău să arate cam așa: mănânci, plajă, mănânci, plajă, iar mănânci, te îmbeți și tot așa în fiecare zi. Mie îmi plac vacanțele care presupun explorarea unor locuri noi, frumoase, la fel cum am făcut-o în ultimii doi ani: în Istanbul anul trecut și în Balcanii de Vest în 2013. Chiar și așa, e foarte important cu ce fel de oameni petreci vacanța. Chiar dacă e vorba de o destinație banală, experiența poate fi extraordinară dacă ai alături prieteni și oameni dragi. Cred că doar în destinații inedite experiența poate fi mai bună și nu neapărat costă mai scump.
Mihai Clapaniuc, Atașat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:
Eu prefer să-mi iau concediu în perioada lunii august, deoarece este ceea ce-mi permite serviciul. De obicei, călătoriile mele sunt neplanificate și mi le petrec cu prietenii, deoarece cu ei este mult mai interesant.
Vasile Moraru, Consultant la serviciul de plăți MPay:
Cred că odată cu trecerea în vârstă, nu mai are nicio importanță perioada în care ne luăm concediu (în ultimii ani, Revelionul este pur și simplu o zi lucrătoare). În primul rând contează cu cine îți petreci acest timp. Eu îmi iau concediu în dependență de volumul de lucru. Anul trecut am fost în octombrie la mare și mi-a plăcut foarte mult. Pentru mine concediul înseamnă călătorii, dacă nu poți călători, nu-ți lua concediu.
Doru Curoșu, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova:
Prefer să-mi iau două vacanțe: vara, în iunie, pentru a-mi reveni după nouă luni fără zile libere, și la sfârșit de vară, pentru a-mi încărca bateriile înainte de o nouă perioadă plină de activități. Cel mai des, mă odihnesc departe de casă și toate grijile. Iubesc munții și natura, respectiv neapărat voi evada pentru o săptămână în Carpați, de obicei, în regiunea preferată – Brașov. În a doua vacanță, dacă reușesc, aș alege să merg la mare. În ultimii ani, a devenit o tradiție să vizitez locurile frumoase din Moldova. De cele mai multe ori, toate aceste escapade și zile de odihnă le fac împreună cu prietenii, dar se mai întâmplă să plec și singur și să cunosc oameni noi oriunde ajung. În dependență de destinație, cercul de persoane se schimbă, farmecul vacanțelor memorabile fiind în acele momente neplanificate.
Michelle Iliev, Consultant la e-Government Center:
De obicei, prefer să-mi iau concediu în luna august, deoarece această perioadă este mai stabilă din punct de vedere al timpului și e mai liberă din punct de vedere al proceselor instituționale în sectorul public. Timpul din perioada concediului mi-l petrec activ, prin diverse excursii, muzee, alături de prieteni sau familie.
Cristian Slobodeaniuc, Asistent al managerului de proiecte la Camera Americană de Comerț din Moldova:
Concediul e ceva care mă ajută să mă depărtez de toate grijile și de rutina zilnică. De obicei, prefer sa-mi iau concedii scurte pe tot parcursul timpului, în cea mai mare parte pentru a călători. Cineva spunea că trebuie să colectezi amintiri și experiențe, nu lucruri, iar eu sunt un adept al acestei idei. Totodată, în cea mai mare parte a timpului, particip la diferite proiecte internaționale.
Articol publicat de Angelina Mașcauțan