www.EUprojects.md: proiectele europene la vedere

proiecte
Foto:Proiectele europene implimentate în Moldova la vedere

Apă potabilă pentru locuitorii raionului Ceadâr-Lunga, lumină pe străzile satului Ustia, 139 de grădinițe renovate și 452 de tone de pesticide evacuate din șapte raioane – sunt doar câteva dintre rezultatele proiectelor implementate în Moldova cu sprijinul UE.

Din noiembrie 2014, oamenii din satele Cazaclia, Tomai, Beşghioz şi Baurci din raionul Ceadâr-Lunga au apă la robinet, iar cei din oraşul Ceadâr-Lunga au acces şi la sistemul de canalizare – totul, datorită unui proiect finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, în valoare de 7,5 mln. de euro. Ceadâr-Lunga este unul dintre cele șase raioane ale țării incluse în program, alături de Leova, Orhei, Hânceşti, Soroca, Floreşti şi alte 30 de sate din Regiunea Centru. Banii au fost investiți în proiectarea şi construcția sistemelor noi, şi cumpărarea utilajului modern. Conform calculelor, noul utilaj consumă cu 15 – 20% mai puțină energie, ceea ce asigură şi cheltuieli mai scăzute de întreținere.

În toamna anului trecut, a fost dată în exploatare grădinița „Andrieş” din Porumbeşti, Cantemir, reparată din grantul de 20 mln. de euro, oferit de Guvernul României. Grădinița a fost construită din temelie, iar acum aici învață şi se joacă 60 de copii. În total, proiectul prevede renovarea a 797 de grădinițe din toate cele 32 de raioane până în anul 2016. Până în prezent, au fost reparate integral 139 de grădinițe, iar alte 658 sunt în proces de renovare.

Sunt doar câteva exemple concrete prezentate în albumul „Proiectele Uniunii Europene în Moldova”, lansat la 4 iunie curent şi care pune în evidență 19 proiecte în domenii precum: infrastructură, educație, protecție socială și sănătate, agricultură, antreprenoriat și justiție. Editat cu sprijinul Ambasadei Britanice la Chișinău, albumul este elaborat în trei limbi şi va fi distribuit gratuit în primării, consilii raionale, bănci şi alte instituții publice.

Odată cu albumul, a fost lansată şi pagina web www.EUprojects.md, dedicată proiectelor realizate în Moldova cu ajutorul UE. Site-ul este accesibil în limbile română și engleză, iar fiecare proiect este descris în termeni simpli şi oferă informație din care utilizatorii pot afla ce activități au fost realizate, ce problemă a fost rezolvată, cine sunt beneficiarii, ce sumă de bani a fost alocată şi din ce surse. Platforma are şi un sistem de căutare avansată, care permite utilizatorilor să găsească mai uşor proiectele, în funcție de domeniu sau localitate.

Potrivit oficialilor europeni, scopul albumului şi al site-ului este de a oferi informație veridică despre rezultatele proiectelor realizate din bani europeni şi de a-i încuraja pe cetățenii R. Moldova să aplice la diverse proiecte şi oferte de granturi. „Partenerii noştri principali în Moldova sunt oamenii şi ei sunt cei care vor crea viitorul. Noi investim în Moldova pentru că ne pasă și pentru că ne dorim ca oamenii acestei țări să aibă un viitor mai bun”, a spus în cadrul evenimentului de lansare Excelența Sa (ES) Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chişinău.

La rândul său, ES Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei, a subliniat importanța creării locurilor de muncă și a şanselor pentru femei, prezentând astfel principalele rezultate ale Programului „Femei în afaceri” – 90 de femei au fost susținute să-şi dezvolte afacerile, iar timp de trei ani nivelul de dezvoltare a întreprinderilor conduse de acestea a depăşit 27%.

Potrivit Raportului 2013 privind asistenţa externă, Uniunea Europeană este principalul donator al ţării noastre, cu peste 880 mln. de euro în ultimii cinci ani. La fel, UE rămâne în topul partenerilor de dezvoltare după volumul asistenţei acordate sub formă de grant: peste 135 mln. de euro în 2013, cea mai mare cifră în grupul statelor din Parteneriatul Estic.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi AICI.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente