(foto) Viitorii medici și farmaciști au depus Jurământul lui Hippocrates

dsc_1035
Foto: Absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” 2015 PC: <a href="http://usmf.md/wp-content/blogs.dir/1/files/depunerea-juramintului-medic-si-farmacist-2015-2/dsc_1035.jpg" target="_blank">USMF.md</a>

Pe data de 17 iunie 2015, absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) au depus jurământul lui Hippocrates în fața părinților, colegilor și profesorilor.

Festivitatea solemnă a avut loc în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, unde au participat 883 de absolvenți ai anului curent, inclusiv 197 de studenți din 11 țări diferite. Evenimentul a fost deschis cu discursul rectorului USMF, Ion Ababii, doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar, care i-a felicitat pe tinerii medici, dorindu-le succes în activitatea ce o vor profesa: „Ați devenit posesorii unei profesii deosebite, care cere pe de o parte cunoștințe profunde profesionale, iar pe de altă parte dăruire totală și sacrificiu. Aducem sincere mulțumiri părinților dumneavoastră care au contribuit la realizarea viselor, susținându-vă material și moral.”

 

Înmânarea flăcării cunoștințelor PC: USMF.md

După depunerea jurământului, absolvenții au înmânat flacăra cunoștințelor colegilor din anul I îndrumându-i să fie ambițioși, curajoși și mândri de profesia ce au ales-o. Viitorii medici au ținut un discurs în care au vorbit despre amintirile, emoțiile și experiența pe care au acumulat-o în decursul celor 6 ani de studii: „Anii studenției noastre ne-au îndrumat, ne-au înălțat și ne-au făcut să atingem cele mai trainice apogee. Noi avem cea mai nobilă profesie, iar faptul că suntem astăzi aici ne demonstrează că suntem curajoși. Rolul nostru este ca în viitor să ne practicăm meseria onorabil.”

 

Balul de absolvire al USMF PC: USMF.md

Cu un mesaj de felicitare a venit și președintele Comisiei parlamentare al protecției sociale, sănătate și familie, Oxana Domenti: „Felicitări pentru rezultatele mult așteptate, pentru visele pe care le-ați văzut împlinite, pentru pașii fermi pe care i-ați făcut apropiindu-vă de nobila profesie de medic și farmacist, ulterior, datorită faptului ca ați avut șansa să studiați la o universitate prestigioasă, cu un proces de instruire adaptat celor mai înalte standarde și practici internaționale. Avem toată certitudinea că în universul concurenței absolvenților universitari, dumneavoastră vă plasați dincolo, în zona de elită.” Totodată, aceasta i-a îndrumat pe absolvenți să profeseze în domeniul rural, deoarece acolo deficitul de cadre medicale constituie cea mai mare problemă socială și o adevărată provocare a sistemului de sănătate.

 

Absolvenții USMF în sala Palatului Național PC: USMF.md

Prezent la ceremonie, Ministrul Sănătății, Mircea Buga, a declarat că profesia de medic este un angajament pe termen lung atât pe plan profesional, cât și personal. Acesta i-a îndemnat pe absolvenți să respecte jurământul și să profeseze cu performanță la noi în țară.

La eveniment au fost prezenți și Academicianul Gheorghe Ghidirim, președintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, șef catedră Chirurgie nr.1, dar și Secretarul de Stat al Ministerului Federal al Sănătății al Republicii Federale Germania, Lutz STROPPE, care a declarat că a fost impresionat de organizarea evenimentului.

 

Absolvenții USMF în sala Palatului Național PC: USMF.md

În urma festivității, absolvenții ne-au mărturisit că au fost încântați de organizarea acesteia, dar mai ales de experiența celor 6 ani de studii: „Fiecare zi a fost o nouă experiență, iar fiecare carte deschisă, un nou gând despre cum trebuie să ajutăm oamenii, despre cum trebuie sa fim medici buni. Desigur că am întâlnit și obstacole: au fost examene, nopți nedormite și multe lacrimi. Acum îmi doresc să finisez cu bine rezidențiatul, să mă angajez în câmpul muncii și să am o viață liberă și decentă în Republica Moldova, a declarat Margareta, una dintre absolvente.

 

Absolventele Universității de Stat de Medicină și Farmacie PC: USMF.md

Chiar dacă această meserie este una dintre cele mai grele, tinerii sunt fericiți că au ajuns să finiseze cu succes facultatea: „Am avut clipe frumoase, dar și mai puțin frumoase. Examenele au fost cele mai dificile momente din perioada studenției, dar nu trebuie să ne facem probleme în privința lor, deoarece ele trec”, a declarat Doina, absolventă a facultății de Farmacie.

 

Absolventele Universității de Stat de Medicină și Farmacie PC: USMF.md
Absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie PC: USMF.md
Absolventele Universității de Stat de Medicină și Farmacie PC: USMF.md

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente