Încă o sărbătoare națională în Moldova – Ziua Portului Popular

10356143_758296640876718_6726520714582482900_n
Foto:PC: Denis Jardan

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 16 iunie 2015, o hotărâre pentru completarea punctului 1 din Hotărârea cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova. Proiectul de lege prevede ca în fiecare a patra duminică a lunii iunie să fie sărbătorită Ziua Portului Popular. Inițiativa aparține Ministerului Culturii și are ca scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, reprezentate de costumul tradițional.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi încifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

Cele mai recente evenimente organizate de Ministerul Culturii, precum Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestațiile naționale organizate cu prilejul Zilei Independenții Republicii Moldova din anii 2013 – 2014, dar și inițiativele parvenite din partea societății civile de a purta costumul la sărbătorile naționale, au constituit evenimente cu un impact major pentru societate. În ultimul timp, costumul popular se bucură de o popularitate tot mai mare, fiind îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la nunți, botezuri, sărbători de importanță locală.

Costumul tradițional, numit şi Port Popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne. Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani. Chiar dacă, la sfârșitul secolului al XIX – secolul XX, costumul tradiţional a fost înlocuit de vestimentaţia modernă, el este folosit la marile sărbători din cursul anului sau în viaţa cotidiană, ca semn identitar.

În societatea contemporană există un interes sporit faţă de costumul autentic. Meşterii populari şi chiar cetăţenii confecţionează costume şi descoperă valorile acestuia. Portul popular este sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri vestimentari din întreaga lume, este colecţionat şi etalat în expoziţii, spectacole etc., este onorat de cetăţenii din ţară şi de peste hotare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente