Ultimii șase ani au fost marcați de numeroase scandaluri politice – atât interne, cât și la scară globală. Din cauza lor sau datorită acestora, în vocabularul moldovenilor au intrat o mulțime de expresii noi. Dacă unii le cunosc sensul, majoritatea le folosesc fără să le știe semnificația. Echipa #diez le-a selectat pe cele mai des utilizate și vă prezintă sensurile lor.
Delapidare – infracțiune care constă în însușirea, folosirea sau traficarea de către un angajat, în interesul său sau al altei persoane, a unor sume de bani sau a altor bunuri aflate în gestiunea sau în administrarea sa; sustragere de bani sau de bunuri din avutul statului.
Concesiune – convenție prin care o persoană (fizică sau juridică) dobândește dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, în schimbul unor beneficii care revin acestuia din urmă
Atac-raider – este o expresie pe care nu o veți găsi în dicționare, un calc din rusă, ce face trimitere la expresiile „рейдерская атака”, „рейдерский захват”, „рейдерство”, toate având sensul general de „preluare forțată, prin mijloace ilegale, a controlului unei companii, a unei proprietăți etc.”.
Fraudare – acțiunea de a săvârși cu rea-credință, pentru a obține foloase, unele acte de atingere a drepturilor altuia (păgubitoare pentru altă persoană); hoție.
Creanță – dreptul creditorului de a obține executarea unei prestații în natură sau de a obține contravaloarea acesteia.
Credit neperformant – un împrumut obișnuit care poate fi sau deja este înregistrat de către bănci drept pierderi. În Republica Moldova băncile comerciale clasifică creditele drept neperformante atunci când ratele de plată al acestui credit înregistrează restanțe de 90 de zile sau mai mult. Creditele pot fi clasificate neperformante înainte de 90 de zile în cazul în care companiile datornice prezintă indicii clare de incapacitate de plată precum ar fi falimentul companiei propriu zise.
Companie off-shore – o societate înregistrată într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit în țara unde a fost înregistrată, ci în afara granițelor acelui stat. Prin zonă off-shore se înțelege o țară sau un teritoriu cu un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă. Principalele motive pentru care un offshore este profitabil sunt legate de optimizarea fiscală în mod legal, protejarea unor proprietăți sau a unor bunuri, confidențialitatea structurii acționariatului și accesul la piețele financiare și de investiții din toată lumea.
Naționalizare – o măsură politică prin care se face un transfer al proprietății private în proprietatea statului, o înlocuire a proprietății private cu proprietatea publică. Este opusul privatizării.
Liberalizare – eliberarea piețelor de reglementările care îngrădesc schimbul liber de mărfuri, servicii și capital.
Monopol – drept exclusiv al cuiva, de obicei al statului, de a dispune de ceva, de a efectua ceva; dominație într-un domeniu, într-una sau mai multe ramuri economice. Firmă sau companie care exercită un control exclusiv asupra producției și comercializării unui produs material sau serviciu, pe un anumit teritoriu, astfel încât are posibilitatea să stabilească atât prețul de vânzare unitar, cât și cantitatea de produse sau de servicii oferite.
Irefutabil – care nu poate fi combătut sau respins, de necombătut; absolut convingător.
Virament – mijloc de plată; operațiune bancară care constă în transferul unei sume dintr-un cont în altul.
Tehnocrat – adept al orientării în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. Un guvern de tehnocrați înseamnă un guvern format din specialiști,care nu sunt înregimentați politic, ca să fie manevrați de către partide.
Studiu de fezabilitate – studiu al unui proiect sau al unei investiții din punctul de vedere al posibilităților tehnice de realizare și al rentabilității.
Embargou – interzicere de către un stat a exportului sau importului de mărfuri ori a capitalurilor într-o sau dintr-o țară, ca sancțiune pentru încălcarea unor reguli sau principii de drept internațional sau ca mijloc de presiune politică.
Insolvabilitate – situația unui debitor de a fi în incapacitate de plată a datoriilor scadente. Situație în care valoarea bunurilor de care dispune un agent economic este mai mică decât valoarea obligațiilor care ar urma să fie satisfăcute cu acele bunuri.
Parafare – acțiunea de a semna prin parafă, a întări un act prin semnătură cu parafă, a pune o semnătură (prescurtată) pe proiectul unui tratat internațional prin împuterniciții statelor care l-au negociat ca dovadă a acordului părților asupra proiectului respectiv.
Feminism – doctrină teoretică și de acțiune care revendică lupta împotriva inegalității de gen, promovând afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale.
Anexare – proces de alipire formală a unui stat sau a unei părți din teritoriul unui alt stat în mod unilateral. În conformitate cu dreptul internațional, anexarea este un tip de agresiune și în prezent atrage după sine responsabilitate internațională.
Oligarhie – guvernarea statului de către un grup, pervertită prin abuzul de putere. Oligarhia reprezintă o formă de guvernământ în care cea mai mare sau întreaga putere politică este deținută de un mic segment al societății, în general cel mai reprezentativ din punctul de vedere al puterii, segment care se caracterizează fie prin avuție, înrudire, putere militară sau influență politică.