Cristina Maxim, designer de pantofi: „Când intervine o problemă, studiaz-o și vei găsi soluția”

CRistina 3
Foto: Cristina Maxim despre ideea care i-a adus o afacere de succes PC: arhivă personală

Mai multe schițe, câteva mostre de piele și ceva curaj – așa a apărut prima colecție de pantofi a Cristinei Maxim. Din plăcerea de a face lucruri frumoase și de a satisface dorințele mai multor femei în materie de încălțăminte, tânăra își iniția în urmă cu trei ani atelierul său de încălțăminte la comandă, în Chișinău. Acum, ideea și produsul ei se extind și la București, iar succesul ei nu se limitează doar la atât.

„Avem în țară tot mai mulți designeri și producători de haine, dar am simțit insuficiența încălțămintei de calitate în Moldova”, spune tânăra. Astfel, Cristina și-a adunat toate schițele într-o mapă și a început să caute meșteri pentru a-i confecționa încălțămintea după desenele sale.

Dacă la început avea doar comenzi individuale, acum confecționează și serii mici de pantofi pentru unele magazine. Deși majoritatea clienților sunt femei, atelierul confecționează încălțăminte și pentru bărbați. Clienții vin de obicei la oficiul de la Chișinău, li se ia măsura piciorului și ulterior fac o comandă. Lucrează și online, astfel încât pe site-ul oficial al atelierului se poate comanda și plăti direct cu cardul.

Activitatea la București

De curând a înființat propriul atelier și la București. „Sper să fie o decizie corectă. Încercăm să ne extindem, să creștem producția de încălțăminte. Pentru aceasta începem să colaborăm cu mai multe magazine din București. În curând va fi lansată și o nouă colecție de încălțăminte de vară”, ne spune Cristina.

„Printre depozite de piele, fabrici de tocuri și schițe de modele noi, cam așa se desfășoară activitatea pentru atelier.” Deoarece în timpul săptămânii are și altă activitate decât cea legată de încălțăminte, spune că-și păstrează weekendurile pentru călătorii sau creație.

 

Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim
Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim

Atitudinea este elementul definitoriu

Deși încălțămintea la comandă se realizează după preferința fiecărui client, elementele care însoțesc fiecare pereche de pantofi sunt atitudinea și calitatea. „Aleg materialele cu grijă, încerc mereu să îmbunătățesc ceva.” Pasiunea pentru pantofi o determină să fie mai atentă la fiecare pereche pe care o ia în mână: „Încep să-i studiez cusăturile, materialele, croiala. Nu pot să mă uit superficial, doar la culori și design. Contează mult să pot purta aceeași pereche de dimineața până seara sau de seara până dimineața, fără să-i dau jos din picioare. Același lucru le spun și clienților mei.”

Este un segment cu loc liber pe piață

„Femeilor le plac pantofii, indiferent dacă au trei sau 300 de perechi. În garderoba lor mereu va fi loc de ceva nou”, spune designerul. „Îmi place că putem oferi culori vii, care nu se prea găsesc în magazine.” Spune că la început i-a fost frică de reacții și critici, dar a avut noroc de prieteni și de cliente curajoase.

 

Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim
Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim

Studiile îți dau curajul să faci ceva diferit

Pe lângă atelierul de încălțăminte, Cristina lucrează și într-o companie multinațională care are un lanț hotelier. Acolo, ea se ocupă de partea de dezvoltare.

A făcut facultatea de Limbi Străine la București și în paralel și studii de design, care au ajutat-o să înțeleagă partea tehnică a procedurii de creație. „În opinia mea, pe lângă teorie, studiile te ajută să înțelegi mai bine cum funcționează un sistem și îți dau curajul să faci mai mult sau ceva diferit.”

A înțeles că trebuie să se mențină mereu în formă, la curent cu tehnologiile și metodele noi care apar, de aceea a încercat să-și împrospăteze cunoștințele periodic.

„Acum un an, mi-am dat seama că mă învârt într-un cerc și nu știam cum să ies din el. Afacerea mergea, dar aveam impresia că m-am blocat și aveam nevoie să mă împingă cineva de la spate.”

Atunci spune că a avut norocul să se înscrie la un curs de coaching la Chișinău, care a fost ca o gură de aer proaspăt: „Mi-a dat energie și curaj să depășesc mai multe trepte și să merg mai sus. Le voi fi mereu recunoscătoare mentorilor mei de la acel curs: Olga Țapordei, Alina Andriuța și Alexandru Bordea”.

Pentru puțin timp a fost și studentă la Turism, acum se regăsește mai des însă în rolul de turist. S-a reprofilat repede, dar întâmplarea a făcut că acum are tangențe în activitatea sa cu domeniul turismului, în cadrul companiei multinaționale în care activează.

 

PC: Arhiva personală
PC: arhivă personală

„Atunci când descoperi o lume nouă, descoperi și o latură nouă a ta, pe care nu o cunoșteai”

Cât despre rolul de turist, pentru Cristina călătoriile sunt principala sursă de inspirație. „De multe ori când călătorești, te regăsești în tot felul de situații diferite față de viața ta normală, ceea ce te face să gândești altfel și să-ți descoperi o altă lume interioară.”

„Când intervine o problemă, studiaz-o și vei găsi soluția sau persoana care știe răspunsul și te poate învăța cum să o rezolvi”

Despre momentele grele, tânăra ne-a spus că atunci trebuie să te implici mai mult într-o activitate, să te dedici și să încerci să schimbi ceva pentru a obține un rezultat diferit. „Mi-a fost greu când am revenit în Moldova după șase ani de studii și muncă la București. Inițial, am încercat să mă încadrez în societate, să mă angajez într-o companie. Nu pot spune că n-am reușit, dar îmi lipsea foarte mult ritmul accelerat de viață de la București, fapt care m-a determinat să mă întorc în România.”

„Dacă simți că există cineva care crede în tine și în ceea ce vrei să faci, intervine obligația de a nu-l dezamăgi în primul rând și apoi de a-l face mândru de tine”

Susținerea din partea celor dragi este foarte importantă, este de părere Cristina. „Am norocul să fiu susținută de prietenul meu. Mi-a spus mereu că trebuie să fac doar ceea ce îmi place cu adevarat și cu ce m-aș putea ocupa în permanență. Îmi aduc aminte când i-am spus despre ideea de a confecționa pantofi. Eu mă gândeam deja de ceva timp la toată afacerea aceasta. Normal că a urmat o serie de întrebări de genul «cum?», «unde?», «pentru cine?» și tot așa, după care mi-a spus «fă-o!». Uneori nici mie nu-mi vine să cred, dar mi-am demonstrat că se poate.”

 

Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim
Pantofi realizați de atelierul Cristina Maxim

 

În primul rând vreau să cresc mare”

Când spune asta, se referă la activitatea actuală. Își propune să dezvolte afacerea cu încălțăminte cât mai mult. „Producția încălțămintei este deja un domeniu foarte vast. Poate cuprinde o gamă foarte variată de clienți, se pot dezvolta mai multe ramuri, ca să nu mai vorbim despre sumedenia modelelor care pot exista.”

Despre nivelul de implicare al femeilor în afaceri la noi în țară, tânăra crede că sunt multe femei demne de admirație în Moldova și ele trebuie încurajate mai mult: „Nici cerul nu mai este o limită”.

∗∗∗

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente