De la USMF în Franța: Tatiana Pascaru, tânăra din Moldova care învață medicina în Toulouse

RawOtPWPRh8SjoMOP5fSyw
Foto: Tatiana Pascaru (centru) alături de colege PC: e-sanatate.info

Învață de ani buni medicina, fac stagii la cele mai bune universități din lume și speră că toate cunoștințele acumulate le vor putea aplica în practică în momentul în care vor reveni în țară. Vorbim despre unii studenți de la medicină, care spun că, deși Moldova nu le oferă condiții de muncă extraordinare și salarii pe potriva meseriei lor, speră că, odată ajunși acasă, își vor putea împărtăși experiența europeană și astfel, situația în sistemul de sănătate se va schimba spre bine.

Tatiana Pascaru este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în anul IV. În acest an însă tânăra și-a continuat studiile la una dintre cele mai bune universități din Europa – „Paul Sabatier” din Toulouse, Franța.

A ajuns acolo prin programul Erasmus, care, pe lângă stagiul de un an în Franța, îi mai oferă dreptul să urmeze studiile de rezidență la una din universitățile din străinătate incluse în program.

„Am avut noroc să mă aflu în lista celor șapte studenți de la medicină, care au fost acceptați în programul Erasmus. Am ales să-mi fac stagiile în Franța, pentru că știu franceza și la universitate îmi fac studiile în grupa francofonă. Visam să ajung în Franța. Tot prin intermediul acestui program am dreptul să depun actele la rezidență. Dacă voi avea posibilitatea, la sigur voi încerca”, mărturisește Tatiana.

Pentru că vorbește franceza fluent, s-a acomodat repede cu vorbitorii. Nu a fost scutită însă de alte dificultăți. Să înveți în străinătate nu este atât de ușor precum pare, mărturisește tânăra. Tatiana spune că i-a fost greu să se adapteze la un mediu nou în totalitate, departe de colegi, prieteni și familie. A vrut, totuși, să reușească, de aceea, nicio clipă nu s-a gândit să renunțe.

„Mi-a fost foarte greu să mă adaptez cu sistemul de învățământ medical de aici, în special în prima lună. Cu timpul, totul a revenit la normal. Am fost încurajată cel mai mult de profesori, care se comportă cu mine la fel cum s-ar comporta cu un prieten. Aici nu contează vârsta și nici poziția socială. Așa am reușit să obțin rezultate frumoase la examene. Stagiul mi-a oferit o experiență extrem de bogată”, a mărturisit tânăra, care ne-a povestit și despre diferențele dintre sistemul educațional din Franța și cel de acasă.

„Cu regret, sistemul nostru a îmbătrânit. Aproape 80% dintre profesori au o vârstă înaintată. Societatea însă e într-o schimbare continuă și are nevoie de oameni flexibili la schimbări, competenți, capabili să se adaptezee noilor tendințe. Mai mult, în Franța se pune foarte mult accent pe practică. Aici se fac patru stagii de practică pe an, câte două luni fiecare stagiu, începând cu anul III. Făcând un stagiu de două luni, câștigi o experineță foarte bună în orice serviciu”, a afirmat Tatiana.

Citiți continuarea materialului pe e-sanatate.info.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente