(foto) Miliardul furat și vânătoarea mafiotă: Dezbatere despre probleme actuale la „Cinema for social changes”

IMG_8193
Foto: Filmul ca motor al schimbărilor sociale

În cadrul proiectului „Filmul ca motor al schimbărilor sociale”, organizat de Culture.pl, în colaborare cu Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, a avut loc o discuție alături de Adam Michnik, Richard Peña și Val Butnaru, despre problemele sociale actuale.

În incinta ULIM, s-a desfășurat o dezbatere deschisă pe marginea celor mai stringente probleme sociale cu care se confruntă societățile contemporane și care au fost ridicate de filmele selectate pentru programul Cinema pentru Schimbare Socială.

 

Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale
Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale

Să facem cunoștință cu cele 2 personalități care au fost curatorii workshopurilor organizate în Chișinău cu ocazia acestui proiect:

 

Adam Michnik
Adam Michnik

Adam Michnik – Redactor-șef al celui mai popular cotidian polonez, Gazeta Wyborcza. Activist proeminent al „Solidarității” în anii `80; participant la negocierile din jurul Mesei rotunde în 1989, apoi membru al primului Parlament non-comunist între 1989-1991. Autor a nenumărate eseuri, articole și cărți, multe dintre care au fost publicate în limba engleză, cum ar fi Scrisori din închisoare.

 

Richard Peña
Richard Peña

Richard Peña – Fost director de programe al Societății de Film a Centrului Lincoln, apoi director al Festivalului de Film de la New York între anii 1988-2012. În cadrul Societății de Film, Richard Peña a organizat retrospective dedicate unor cineaști precum Michelangelo Antonioni, Sacha Guitry, Abbas Kiarostami, ș.a. Lector frecvent pe o gamă largă de subiecte din lumea filmului, este în prezent profesor de Studii de Film la Universitatea din Columbia (NYC, SUA).

 

Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale
Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale

Moderatorul acestei discuții a fost Val Butnaru, care a venit cu un îndemn pentru cei prezenți de a viziona cele 9 filme incluse în program de la Culture.pl, ce pot fi descoperite pe #diez și a menționat că este un eveniment important pentru Republica Moldova.

 

Val Butnaru
Val Butnaru

Una dintre probleme sociale despre care a vorbit în cadrul acestei întâlniri a fost migrația și, potrivit spuselor sale: „Ce poate fi mai dramatic într-o societate decât atunci când se destramă familiile?”. Dânsul a continuat cu presupunerea că peste 10 ani vor rămâne în Moldova doar un milion de oameni, dintre care circa jumătate vor fi pensionari și țara va rămâne cu încă mai puțină forță de muncă.

Domnul Butnaru a continuat cu 3 propuneri de subiecte de film pentru Richard Peña cu referire la Republica Moldova și probleme ce au loc pe acest teritoriu:

#1. Vânătoarea de tip mafiot la care au participat procurori, judecători și oameni de afaceri, unde a fost împușca un om. De trei ani cei implicați încearcă să ascundă adevărul și tac.

#2. Igor Putin – cetățeanul Rusiei, vărul Președintelui Vladimir Putin, pune la cale un plan de spălare a banilor murdari. Văzând pe hartă Moldova, avea nevoie doar de hotărârea judecătorilor ca banii să fie transferați.

#3. Două bănci aliate pun la cale furtul a un miliard de euro, luați din buzunarele cetățenilor. „Culmea este că toate instituțiile obligate să vegheze finanțele au închis ochii”.

Un alt subiect abordat a fost corupția, despre care Adam Michnik a spus că este „ca și prostituția”, având o vechime mare. „Au fost foarte multe filme poloneze despre corupție, care, cred eu, sunt periculoase pentru autorii care încearcă să schimbe ceva.” Acest factor și stă, de fapt, la baza tuturor fărădelegilor care au loc în societate, atât în Republica Moldova, cât și în alte țări ale lumii.

 

Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale
Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale

Filmul a fost expus și analizat din perspectiva unui imbold pentru a genera schimbări și a modifica defectele lumii contemporane. Precum a zis Adam Michnik: „Filmul poate motiva pentru a face schimbări sociale, dar nici cartea, nici filmul, în fond, nu schimbă nimic”, iar Richard Peña ne-a îndemnat: „Dacă faceți artă, trebuie să fie importantă pentru societatea din Moldova.”

Cu siguranță, filmul este un mijloc puternic de informare, dar și de influențare a oamenilor și a părerii cetățenilor. Prezentarea situației dintr-un unghi de vedere convenabil persoanelor vulnerabile, deformează realitatea, afișând un scenariu utopic și potrivit celor implicați în mulțimea de mașinații care au loc tot mai des în Republica Moldova și rămân mascate și nepedepsite. Despre filmele ce ar divulga adevărul, Val Butnaru a spus: „Dacă ele ar fi făcute, ele ar fi interzise. Abia aștept această minune, deoarece atunci s-ar vedea cine nu permite difuzarea lor și s-ar depista vinovatul. Un paradox este faptul că autoritățile vorbesc despre democrație, dar acționează diametral opus.

 

Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale
Dezbatere: Filmul ca motor al schimbărilor sociale
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente