O crimă, mai mulţi suspecţi și un detectiv care încearcă să rezolve puzzle-ul crimei, pentru a afla care este misterul din spatele acesteia și cine este adevăratul asasin. Un roman polițist ne duce pe piste false și ne încearcă logica. Citind, involuntar, ducem și noi o investigație alături de detectivul din romanul pe care-l citim.
Misterul din aceste romane te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină, creând o atmosferă magică, cu personaje şi evenimente excepționale. Atmosfera este ceea ce iubesc cel mai mult la romanele polițiste. Indiferent că este una de suspans, comică, tragică, rece sau detaşată.
Vă îndemn cu mare drag să descoperiți acest gen literar, care dezvoltă imaginaţia, inteligenţa, modul de a lua decizii și felul de a privi lucrurile.
Nr. 15 Tess Gerritsen
Tess Gerritsen este o scriitoare americană de thriller. Cărțile ei au fost traduse în 31 de limbi și vândute în peste 15 milioane de exemplare. Seria de romane intitulată „Jane Rizzoli” i-a adus marele succes.
Unele romane au fost ecranizate și autoarea a primit mai multe invitații pentru a scrie scenarii la seriale. Romanele sale în română sunt traduse de Editura Rao Books. Cele mai vândute sunt: „Body Double”, („Dublura”), „The Surgeon”, („Chirurgul”).
Nr. 14 James Patterson
James Patterson este un autor de thrillere, mistere, romane, dar și romane pentru tineri. Prima sa serie care i-a adus succesul au fost romanele în care era prezent detectivul-psiholog Alex Cross, care a beneficiat și de un film. Pe lângă seria cu Alex Cross, James a scris mai multe romane care au devenit bestsellere internaționale, „Thriller: Stories to Keep You Up All Night 1,2”, („Thriller 1,2”, Editura Litera).
Nr. 13 Lee Child
Lee Child, pseudonimul literar al scriitorului britanic Jim Grant. Primul său roman, „Killing Floor”, i-a adus Premiul Anthony pentru „Cel mai bun prim roman”.
Toate romanele lui Lee Child descriu aventurile unui fost soldat amerian, Jack Reacher, care colindă Statele Unite. Dintre romanele sale care s-au bucurat de succes se numără: „A Wanted Man” („Urmărit”, Editura TREI), „Never Go Back”, („Să nu te întorci niciodată!”, Editura TREI), „Ancheta” Editura Litera și „Să nu greșești”, Editura Humanitas.
Nr.12 Anne Holt
Anne Holt este o scriitoare și avocat norvegiană. A fost ministrul justiției în Norvegia, iar numărul total de cărți vândute se aproprie de șase milioane, devenind astfel una dintre cele mai populare scriitoare contemporane. În romanele sale ea combină perfect misterul cu crima, pictează cu multe detalii orice împrejurare și își merită pe deplin locul în top.
La Editura Trei găsim romanele ei, „DET SOM ALDRI SKJER”, („Aşa ceva nu se întâmplă niciodată”), „Skyggedød”, („În spatele norilor întunecaţi”), „Salige er de som tørster”, („Fericiţi cei însetaţi”), „Blind gudinne”, („Zeiţa oarbă”).
Nr. 11 Val McDermid
Val McDermid este un scriitor scoțian de romane polițiste, care și-a câștigat faima prin personajele sale Dr. Tony, Lyndsay Gordon și Kate Brannigan.
Val McDermid nu economisește nici un detaliu la crearea unui portret realistitc al crimelor. Autoarea a câștigat „Gold Danger”, premiu oferit de Asociația Scriitorilor de romane polițiste, pentru romanul „The Wire in the Blood” („Dincolo de sânge”, Editura Litera) drept cel mai bun roman de crime al anului. Seria de romane cu celebrul detectiv Dr Tony a fost ecranizat pe micele ecrane, în serialul „Wire in the Blood ”.
Nr. 10 Camilla Lackberg
Camilla Läckberg Eriksson este o scriitoare suedeză de romane polițiste. Cărțile ei au fost traduse în 33 de limbi. În august 2011 a început filmarea unui serial TV numit Crimele din Fjällbacka, bazat pe scrierile lui Lackberg.
Editura Trei îi publică romanele în română și cele mai vândute sunt: „Isprinsessan”, („Prinţesa gheţurilor”), „Predikanten” („Predicatorul”), „Tyskungen”, („Copilul German”), „Fyrvaktaren”, („Paznicul farului”).
Nr. 9 Stieg Larsson
Ca jurnalist și editor al revistei Expo, Larsson a fost activ în documentarea și organizarea unei afaceri sau modul de a minți organele de stat, el urmărea activitatea mai multor oameni și asta l-a ajutat mult în scrierea romanelor.
Când a murit, la vârsta de 50 de ani, Larsson a lăsat trei thrillere nepublicate și manuscrise neterminate. Primele trei cărți: „The Girl With the Dragon Tattoo”, („Bărbați care Urăsc Femeile”, Editura Trei), „The Girl Who Played With Fire”, („Fata care s-a jucat cu focul”, Editura Trei), „The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest”, („Castelul din nori s-a sfărâmat”, Editura Trei) au fost date la tipar în seria Millenium.
Aceste cărți au devenit toate bestsellere în Suedia și în alte câteva țări, inclusiv Statele Unite și Canada. Trilogia are și ecranizări, cea americană cu Daniel Craig în rol principal.
Nr. 8 Thomas Harris
Thomas Harris este autorul a trei bestsellere internaționale, prima sa cartea publicată fiind „Black Sunday” („Duminica Neagră”, Editura Orizonturi). Următoarea carte care avea să-i aducă succesul, „Red Dragon” („Dragonul Roșu”, Editura RAO), este un roman care a primit și o ecranizare celebră cu Anthony Hopkins în rol principal.
Al treilea roman scris de Harris este considerat o capodoperă plină de suspans. „Tăcerea mieilor” a fost publicat în 1988 și arată nebunia unui om bolnav psihic și o femeie cu voință puternică. Cartea a beneficiat de o ecranizare care a câștigat cinci premii Oscar.
Nr. 7 Gillian Flynn
Gillian Flynn este autoarea unor romane pline de mister cu un fir excepțional al evenimentelor. Prima sa cartea publicată a fost „Sharp Objects”, („Obiecte ascuțite”, Editura Tritonic), urmată de „Dark Places”, („Locuri întunecate”, Editura Trei).
Ultimul său roman care a primit și o ecranizare celebră, fiind nominalizat la cel mai bun thriller al anului, este „Gone Girl”, („Fata Dispărută”, Editura Trei).
Nr. 6 Dan Brown
Dan Brown este un autor american de thrillere detective de senzație, văzându-se ușor interesul său pentru criptografie, chei și coduri. A reușit să adauge mult mister în romanele sale, să ascundă evenimentele-cheie și, astfel, invitându-i pe cititori să dezlege enigmele din cărțile sale.
Până în prezent, cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi. Editura RAO este inițiatoarea „Fenomenului Dan Brown” în România și a publicat seria completă de romane aparținând autorului: „Codul lui Da Vinci”, „Fortăreața digitală”, „Îngeri și demoni”, “Conspirația” , „Simbolul pierdut” și „Inferno”.
Nr. 5 Rodica Ojog-Braşoveanu
„Agatha Christie de România”, cum a fost supranumită Rodica Ojog-Braşoveanu, a fost o scriitoare de romane poliţiste. Primul roman poliţist, „Moartea semnează indescifrabil”, l-a scris la insistenţa soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, şi l-a publicat în 1971. În urma succesului publicistic, a renunţat la avocatură, după şapte ani de practică, şi s-a dedicat scrisului.
Până în 1999, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic. Fiecare carte a sa ne prezintă tipologii ale Bucureştiului acelor ani. Trecând, în paginile cărților sale, prin diverse situaţii, romanciera surprinde imaginea mai multor familii, din diferite pături sociale, descriind cu detalii surprinzător de autentice traiul bucureştenilor.
Cele mai citite romane ale sale sunt: „Cianură pentru un surâs”, „Moartea semnează indescifrabil”, „Necunoscuta din congelator”, „Enigmă la mansardă”, „Omul de la capătul firului”.
Nr. 4 Stephen King
Stephen King este cel mai bine vândut romancier al genului horror și thriller, conform publicației The New York Times. Majoritatea cărților sale au fost ecranizate, devenind producții cinematografice de mare succes.
În 1973, King a lansat primul său roman, „Carrie” („Carrie”, Editura Nemira), care de la început a fost respins de câteva edituri, ca mai apoi să devină bestseller.
După debutul de succes au mai urmat romane care au demonstrat măiestria lui King, „Salem’s Lot” („Salem’s Lot”, Nemira), „The Shining” („The Shining”, Nemira), „Misery” („Misery”, Nemira) și „Pet Sematary” („Cimitirul Animalelor”, Nemira), roman care, se spune, l-a îngrozit până și pe autor.
Nr. 3 Sir Arthur Conan Doyle
Sir Arthur Conan Doyle a fost un romancier britanic, celebru pentru crearea lui Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane polițiste.
Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri științifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste și poezii, dar, cu siguranță, a devenit faimos datorită detectivelor.
Personajul Sherlock Holmes apare pentru prima dată în romanul „A Study in Scarlet” („Un studiu în roșu”, Editura Biblioteca Adevărul). Romanul a fost urmat de „The Sign of the Four” („Semnul celor patru”, Editura Biblioteca Adevărul) publicat în 1890.
„Un studiu în roșu” a fost prima lucrare de ficțiune care a introdus lupa de mărire ca instrument folosit de anchetatori.
Nr. 2 Edgar Allan Poe
Un adevărat maestru al macabrului, Edgar Allan Poe a adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF, fiind considerat de critici părintele povestirii detective moderne, dar, în aceeaşi măsură, apreciat pentru poeziile sale deosebite.
Povestirile „The Narrative of Athur Gordon Pym” („Aventurile lui Gordon Pym”, Editura Polirom), „The Fall of the House of Usher” („Prăbușirea casei Usher”, Editura Humanitas), „The Gold Bug” („Cărăbușul de aur”, Editura Polirom), „The Black Cat” („Pisica neagră”, Editura Polirom), sunt câteva din povestirile lui Edgar Allan Poe care au forțat frontierele imaginarului, îmbinând teritoriile vieții și ale morții într-o sinteză halucinantă, o viziune ce dă valoare simbolică unor proiecții maladive ale lumii reale.
În scrierile sale, el prezintă problema stabilităţii mentale, a nebuniei împinse la cote paroxistice, care, combinată cu factori precum dependenţa, rezultă în gesturi absurde, acţiuni violente şi perverse.
Nr. 1 Agatha Christie
Regina romanelor polițiste, Agatha Christie a scris 66 de romane. Personajele ei cele mai faimoase sunt – Miss Marple și Hercule Poirot – au devenit eroi ai genului și, de fapt, Poirot este singurul personaj fictiv care a primit un necrolog în New York Times.
Romanul „The Murder of Roger Ackroyd”, (tradus în română de editura RAO, „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?”), a fost votat ca cel mai bun roman polițist din toate timpurile, într-un sondaj la care au participat 600 de scriitori.
„Murder on the Orient Express”, apărut la Editura RAO („Crima din Orient Express”) sau „And Then There Were None”, apărut la RAO („Zece negri mititei”) sunt romane care au mișcat din loc ideea despre un roman polițist, schimbând totalmente schema unui roman detectiv.
Multe din romanele sale au fost ecranizate. În cartea recordurilor, Agatha Christie este menționată ca romancier bestseller al tuturor timpurilor, fiind vândute peste 2 miliarde de exemplare ale cărților sale.
Articol de Cristian Plop, editor web Bestseller.md