Cea de-a cincea ediție a Târgului de cariere s-a desfășurat astăzi în incinta Palatului Republicii, unde nu doar angajatorii au avut posibilitatea să propună la alegere potențialilor angajați oportunități incitante de recrutare, ci și tinerii de la diferite școli profesionale și universități au avut ocazia să își expună talentele.
Deoarece rata șomajului în rândul tinerilor este într-o continuă și alarmantă creștere, anual este organizat un astfel de târg, menirea căruia este de a facilita procesul de comunicare între recrutor și viitor angajat.
Forul de cariere din acest an s-a axat mai mult pe meserii, combinând per ansamblu șapte domenii:
#1. Industrie;
#2. Industrie ușoară;
#3. Agricultură;
#4. Telecomunicații;
#5. Comerț;
#6. Servicii;
#7. Administrare publică.
De asemenea, la târg au fost prezente și ONG-uri care propun programe pentru tineret, voluntariat, stagii cu posibilitatea de angajare și oportunități de deschidere a unei afaceri.
Un astfel de ONG este și „Invento”, care participă în premieră la evenimentul dat, la invitația Ministerului Tineretului și Sportului. „Din păcate, nu avem oportunități de angajare, ci doar oportunități de implicare în proiecte internaționale, precum Diamond Challenge Moldova și Academy Leaders for Justice, un proiect dedicat tinerilor specialiști din domeniul dreptului. Ne bucurăm că participăm la acest eveniment, deoarece aici avem ocazia să interacționăm cu publicul nostru țintă și să-l informăm despre oportunități”, afirmă Ana Mîrza, reprezentat al ONG-ului.
Reprezentanții școlilor de meserii nu doar au fost prezenți la eveniment, aceștia au demonstrat ceea ce pot să facă mai bine, fie că vorbim de bucătarii de la școala profesională NR.5, care nu au pierdut timpul degeaba, ci au luat cuțitul și au început să preparate bucate, fie că vorbim de tâmplarii de la școala profesională NR.8, care ne-au demonstrat că doar prin muncă și pasiune lemnul se transformă într-o adevărată operă de artă.
„De mic îmi place să lucrez cu lemnul și am decis să demonstrez talentul meu aici, în speranța că voi fi angajat”, menționează Andrei Roșca, elev la Școala de Meserii NR. 8.
„Reprezint Școala de meserii NR. 1. Sunt frizer și sper să-mi găsesc un job bine plătit la acest târg al profesiilor”, afirmă Lucia.
Pe lângă toate acestea, la eveniment au fost prezente și diferite universități, precum ASEM sau USEM, care informau viitorii studenți despre oportunitățile pe care le au.
Evenimentul a fost colorat de fetele de la Școala Profesională NR. 8, care, cu propriile mâini, au cusut o colecție întreagă de haine în care au și defilat în fața invitaților evenimentului.
Universitatea Pedagogică De educație Fizică și Sport a venit cu un set de prezentări, printre care: acrobatică, judo, karate. „Noi am decis să participăm anume în așa formă la eveniment, pentru că atunci când povestești că trebuie să faci sport e una, iar atunci când demonstrezi publicului anumite exerciții el e fascinat. Noi vrem, astfel, să atragem tot mai mulți doritori să învețe și să atingă performanțe în domeniul sportului”, subliniază unul din studenții acestei universități.
Organizatorii Târgului menționează că scopul de bază este de a informa tinerii despre locurile de muncă care există în acest moment pe piață. „ Noi am creat, prin intermediul evenimentului, o punte între cei ce oferă de lucru și cei care îl caută. Sper ca ambii să aibă de câștigat de pe seama acestuia”, menționează Raisa Dogaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.