În Republica Moldova minoritățile etnice constituie circa 25%, dintre care 11,23 sunt ucraineni. Iar pentru că ei au aceleași drepturi ca și toți ceilalți cetățeni, aceștia au decis pentru prima dată să organizeze la Chișinău o sărbătoare tradițională ucraineană.
Pentru prima dată în Republica Moldova a fost sărbătorită „Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene”, la care au participat atât elevi care studiază în această limbă, cât și etnici de origine ucraineană stabiliți cu traiul în țara noastră.
Evenimentul a demarat în curtea liceului „M. Koțiubinschii”, după care acțiunea s-a deplasat în centrul capitalei, unde participanții îmbrăcați în straie tradiționale au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, interpretând imnul Ucrainei.
Ulterior, în PMAN a avut loc flashmobul „Ornamentul etnic – codul tău genetic”, în cadrul căruia cei 150 de participanți îmbrăcați în cămașa națională „вишиванка”, accesorizați cu panglici ale drapelului ucrainean la mână sau la piept, au format elemente din ornamentele tradiționale, lansând baloane de culorile drapelelor Ucrainei și Republicii Moldova.
„Pentru mine este o zi importantă, deoarece anume prin acest gen de evenimente sunt perpetuate unele tradiții și anume acelea de a iubi tradițiile, obiceiurile și portul poporului din care fac parte”, afirmă tânăra participantă a flashmobului, Emma.
„Ucrainenii au tradiții foarte frumoase, iar această sărbătoare este celebrată în toată lumea, deoarece faima neamului trebuie păstrată și transmisă tinerelor generații”, subliniază organizatoarea, Veronica Pintin.
De altfel, tinerii au rămas plăcut entuziasmați de acest eveniment, nu doar pentru că au fost înveșmântați în straie tradiționale, care după spusele acestora le-au plăcut foarte mult, dar și din cauza că au avut oportunitatea să își manifeste fără sinchiseală originea și să vorbească limba maternă.