Grupul de inițiativă al proiectului de restaurare a Fântânei Cadânei a venit cu o surpriză destinată tuturor persoanelor ce doresc să afle mai multe despre comorile-monumente ale Moldovei.
Echipa Fântânei Cadânei, împreună cu cei de la Skydrive, au avut o frumoasă colaborare, care a rezultat într-un filmuleţ de câteva minute cu atracţiile din nordul Moldovei, inclusiv cu Fântâna Cadânei din satul Lipnic.
După ce au avut loc lucrările de amenajare în luna aprilie, membrii grupului au povestit că le-au rămas bani din bugetul total al proiectului și au hotărât să-i investească într-un filmuleț descriptiv care va valorifica imaginea Fântânii Cadânei. „Dar cum Fântâna Cadânei este parte dintr-o reţea de puncte de atracţie din nordul republicii, ne-am gândit să includem în înregistrarea video şi alte destinaţii din zonă. Sunt adevărate comori ale nordului Moldovei, toate filmate într-o frumoasă zi de la începutul lunii mai”, scrie pe blogul oficial al proiectului.
Pe lângă monumentele-comori, vei mai vedea și livezile de măr ce le-ai putea găsi în satul cu denumirea sugestivă Livezi. „Cât despre monumentele de arhitectură din nordul Moldovei, unele sunt reabilitate, altele în curs de reabilitare, iar altele aşteaptă încă să fie salvate de la ruină şi nepăsare”, scrie grupul.
Dintre monumentele de arhitectură, vei putea vedea în înregistrarea video:
#1. Cetatea Soroca. Construită de domnitorul Petru Rareș în secolul al XVI-lea pe locul unei cetăţi din lemn de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Inaugurarea cetăţii, după trei ani de restaurare, a avut loc pe 16 mai 2015.
#2. Lumânarea Recunoştinţei din oraşul Soroca. Reprezintă un omagiu eroilor anonimi care au păstrat cultura neamului, limba şi istoria. Construcţia a fost iniţiată de scriitorul Ion Druţă. Inaugurată în 2004.
#3. Conacul lui Andrei Pommer, satul Ţaul. A fost construit de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) la începutul secolului XX. Tot la iniţiativa lui Pommer a fost sădit şi parcul de pe moşie, care este cel mai mare parc din Republica Moldova. Complexul se află în proces de restaurare.
#4. Conacul lui Constantin Stamati, satul Ocniţa. Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, acest conac a fost locul unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă scriitorul Constantin Stamati (1786 – 1869). Pe 15 mai 2015, conacul, care este, în prezent, casa-muzeu Constantin Stamati, şi-a redeschis porţile pentru vizitatori după o perioadă de restaurare.
#5. Moara de vânt din satul Cernoleuca. Datează de la începutul secolului XX. A fost reprezentată pe mai multe tablouri ale pictorului Igor Vieru, originar din Cernoleuca. Moara este una dintre puţinele care au mai rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Ea nu mai funcţionează din anii 60 ai secolului XX.
Privește mai jos acest video care te va inspira să dedici zilele tale de vacanță studierii comorilor nordului Moldovei.