În acest an, CRONOGRAF a devenit gazda unor proiecții de filme documentare provenite din diverse țări ale lumii, iar Falk Müller este un tânăr regizor din Germania, care participă la Festival cu filmul său numit „Nadeshda”, la Secțiunea Un Like pentru Documentar. Aflați în acest interviu pentru #diez despre impresiile sale vizavi de orașul Chișinău și implicarea în acest eveniment internațional.
Aceasta este prima vizită a lui Falk Müller în Moldova, de la care a obținut o mulțime de impresii: „Am ajuns în Chișinău duminică, pe 10 mai și am sărbătorit alături de toată lumea Ziua Europei ce s-a organizat în Piața Marii Adunări Naționale. M-a impresionat arhitectura veche, de asemenea, faptul că orașul este foarte verde, sunt mulți copaci. Mi-au plăcut clădirile Parlamentului, Guvernului, dar și Parcul Universității Tehnice e foarte frumos”.
Falk a relatat că a cunoscut Moldova pentru prima dată urmărind un film realizat de regizorul german Volker Koepp, „Se vorbea despre Transnistria”. „Nu știam practic nimic despre Moldova. Cunoaștem doar două lucruri: aici vinul e bun și este una dintre cele mai sărace țări din lume”,a mărturisit Falk. „Totuși, am fost surprins să văd că oamenii sunt binevoitori și draguți și nu ai spune că suferă de sărăcie. Probabil, această primă părere poate fi subiectivă, deoarece am văzut doar ceea ce este în Chișinău, iar în alte regiuni situația poate fi mai rea. Oamenii din Moldova sunt foarte pozitivi, iar echipa Festivalului CRONOGRAF este un grup de tineri minunați, fie aceștia lucrători sau voluntari.”
„Nadeshda”, filmul pe care l-a prezentat la CRONOGRAF, „este un film studențesc, despre romii din Bulgaria, realizat împreună cu un coleg de-al meu. Atunci când l-am terminat, căutam un festival care să se desfășoare în partea estică a Europei și astfel, am ales să ne înscriem la CRONOGRAF. Am trimis filmul și am primit vestea că suntem participanți”.
„Sunt interesat de Europa de Est, de schimbările care au avut loc după căderea Uniunii Sovietice, cum se dezvoltă fostele țări membre în prezent, cum sunt oamenii de aici. Fiind născut în Estul Germaniei, în 1990, am aflat despre aceste lucruri din cele povestite de la părinți, dar sunt curios să descopăr realitatea de acum în acele țări.”
„Nadeshda” este unul dintre cele mai mari ghetouri ale romilor din Bulgaria. Tinerii Misho, Zorka și Tsveti par a avea puține șanse de a întrerupe ciclul prejudecăților, stigmatizării și discriminării. Cu toate acestea, ei visează să devină muzicieni clasici profesioniști, departe de zidurile ghetoului și de tradițiile sale exclusiviste. Nu va fi un lucru ușor de făcut, mai ales în cazul fetelor. Copiii și părinții lor vor trebui să treacă peste suspiciunile propriei comunități, dar și să învingă ostilitatea lumii exterioare.
În filmul prezentat la festival, Falk abordează tema discriminării etnice în țări dezvoltate, precum este actualmente Bulgaria, membră a Uniunii Europene, unde se promovează ideea egalității dintre oameni. În pofida acestui fapt, romii de acolo se ciocnesc cu dificultăți în momentul în care își doresc să se detașeze de tradițiile etnice și să înceapă o viață la egal cu toată lumea. „Din cauza presiunii din familie, romii pe care i-am întâlnit păstrează tradițiile, ei cred că trebuie să se căsătorească devreme. Am redat istoria unei familii care încearcă să plece și să își croiască drum în viață, iar lumea exterioară nu este prietenoasă cu ei. E o succesiune de momente în care întâlnesc greutăți, pentru că într-un film documentar un happy end e prea ușor”.
Fiind întrebat care sunt abilitățile pe care trebuie să le posede un regizor bun de film, Falk a spus: „Un regizor de film documentar trebuie să comunice mult cu oamenii, să posede o opinie bine definită și să o poată argumenta prin film. Este dificil, deseori e nevoie să aștepți mult timp până să apară subiectul sau detaliul care te ajută să continui, e necesar să cercetezi și să ai răbdare. Și nu e numaidecât să începi un film de la scandal, poți doar urmări și auzi ce au oamenii să spună. Un regizor bun trebuie să aibă o minte clară și deschisă, să explodeze imaginația, să se îndepărteze de stereotipurile care circulă în jur. Spre exemplu, toți cred că germanii sunt un popor punctual, iar eu de fiecare dată ajung la destinație cu 5 minute mai târziu și acesta este doar un exemplu. Nu toți nemții sunt la fel, așa cum nu toți țiganii sunt identici”.
Falk a zis că și-ar dori, cu siguranță, la următoarea ocazie, să viziteze Moldova: „Am privit poze cu pământurile țării – sunt o mulțime de biserici frumoase. Îmi place mult și atmosfera care domină asupra orașului. Vezi autobuze vechi, e o aventură, iar călătoria în transportul public foarte aglomerat mi-a părut interesantă, deoarece sunt foarte mulți oameni, dar se păstrează liniște, ceea ce nu ai să vezi niciodată în Italia, unde toți sunt foarte vorbăreți”.
Într-un final, #diez a fost curios să afle dacă ar vrea să realizeze un film documentar despre Moldova: „Sunt interesat de această țară, dar este dificilă pentru un străin crearea unui film despre un teritoriu necunoscut. Eu nu aș putea delimita care e problema de aici și care ar fi soluția, eu pot găsi imaginile potrivite, pot reda impresiile oamenilor care au trăit totul pe propria piele. Un lucru pe care l-am observat aici sunt drapelurile Uniunii Europene și poziția pro europeană a tinerilor. Sarcina unui regizor ar fi să prezinte ce își doresc oamenii”.