Iarba Urbană lansează un nou proiect creativ de amenajare a spațiilor publice din Chișinău. De această dată, în vizorul tinerilor entuziaști a ajuns un teritoriu din spatele Casei Naționalităților – prielnic pentru organizarea evenimentelor culturale și de recreere pentru chișinăuieni.
În fruntea proiectului este Anfisa Voitenco, tânăra care a adunat forțe și oameni dornici de a crea frumosul în toamna anului 2014, când a lansat acțiunea de redare a unui aspect colorat și confortabil în Scuarul Teatrului Cehov.
Acum tinerii pregătesc spațiul de la Casa Naționalităților, situată pe strada Alexei Mateevici, în apropierea Ambasadei SUA și a Parcului Valea Morilor.
De ce a fost aleasă anume această locație? Anfisa ne-a relatat: „Treceam prin această zonă de când eram mică și studiam la Liceul Gogol. Cred că este un loc minunat pentru desfășurarea evenimentelor, ce ar putea fi înaintate de diverse organizații. Ar fi un super spațiu pentru dans”.
Sâmbătă, 23 mai, oaspeții evenimentului se vor putea bucura de o expoziție ecologică, un iarmaroc cu produse ecologice, diverse activități pentru copii și maturi, workshop-uri, muzică live, mâncare delicioasă, hamacuri și odihnă plăcută. „Vrem să arătăm lumii că este posibil de realizat aceasta cu mâinile proprii”, a zis Anfisa.
În seara zilei de vineri, 15 mai, #diez a surprins acești tineri în acțiune, în timp ce vopseau câteva bănci, ce urmează a fi amplasate în acel loc.
„Avem diverși susținători și sponsori care ne ajută. Ne-a fost oferit un grant, pentru că am participat anterior într-un program. Am primit câțiva bani, Speranța și Sănătatea și Pomul Vieții au dat aceste 4 scaune, Casa Naționalităților ne susține, permițându-ne să facem acest lucru și să depozităm în clădirea lor materialele necesare. Chișinău is Me sunt, la fel, partenerii noștri, care vor desena în acest spațiu.”
În discuție cu Anfisa, am ridicat tema Scuarului Teatrului Cehov, care, timp de aproape un an de la amenajare, a păstrat cu greu munca depusă de acești tineri, fie din cauza uzării, fie (cel mai probabil) din motiv că oamenii nu apreciază și nu păstrează ceea ce fac alții. „La Teatrul Cehov nu a fost făcut atât de calitativ, pentru că ne grăbeam foarte mult. De această dată muncim mai bine, văzând pe propria experiență care ar putea fi problemele”, a afirmat Anfisa.
„Facem acest lucru pentru oameni și credem în ei, iar pe scaune vom scrie citate care să inspire. Acest lucru e făcut de către oameni pentru oameni. Cred că orice om care este prost dispus, citind una dintre aceste inscripții poate gândi: Acest lucru a fost făcut pentru mine”, a adăugat ea.
Este oare proiectul inițiat la Casa Naționalităților un prilej de a lăsa visele să zboare către alte puncte pe harta orașului nostru, cu speranța că brațele muncitoare și creative ale tinerilor de la noi vor începe a lucra și acolo? Anfisa a relatat care sunt condițiile în care Iarba Urbană nu se va opri aici: „Datorită faptului că obținem tot mai multe legături, vrem să unim cât mai multe organizații care împărtășesc aceleași scopuri ca și noi, pentru a ne dezvolta în continuare. Ne dorim, de această dată, să amenajăm și un teren de joacă pentru copii alături de Casa Naționalităților, în zona de parc, ce ar presupune niște nisip în care ei să joace, un leagăn. Cu cât mai multă susținere vom avea, de asemenea și materială sau dacă statul ne va ajuta, vom putea lărgi orizonturile proiectului Iarba Urbană ca o mișcare socială. Toate acțiunile pe care le facem au loc cu acordul Primăriei Municipiului Chișinău”.
#diez va susține Iarba Urbană în încercările lor de a face un lucru frumos, iar tu ești așteptat sâmbătă, 23 mai, la ora 12:00, pentru a sărbători deschiderea unui nou spațiu pentru recreere.
Vezi evenimentul pe Facebook.