Cea de-a IV-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Pictură Chişinău 2015 a început joi, 14 mai, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.
Expoziția se va desfășura în perioada 14 mai – 7 iunie 2015, sub patronajul Ministerului Culturii, aceasta fiind una dintre cele mai importante manifestații artistice expoziționale din Republica Moldova.
Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul de Artă Amprente şi Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova, iar partenerii acestuia sunt Direcţia Cultură a Primăriei mun. Chişinău, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău, Fundaţia Familiei Sturza, Sala de Expoziţii Constantin Brâncuşi a Parlamentului României, Complexul Muzeal Naţional Moldova, Iaşi, România, Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, România, Centrul Cultural Vrancea, România, Galeria Adi Art, Lodz, Polonia.
Expoziţia reuneşte 145 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Argentina, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Cuba, Franţa, Germania, Grecia, India, Iran, Japonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan cu peste 160 de lucrări expuse pe simeze.
Menţionăm faptul că, ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, Bienala Internaţională de Pictură Chişinău 2015 îşi revendică tot mai sigur un loc de prestigiu pe scena culturală a spaţiului public internaţional al artelor vizuale. Expoziţia se impune în sistemul internaţional al picturii contemporane, ca una dintre manifestațiile culturale de anvergură, reuşind să atragă de la ediţie la ediţie un număr tot mai larg de artişti de valoare din România şi străinătate, aceasta devenind un canal de comunicare internaţională.
„Expoziția pune în valoare evoluția artistică contemporană în domeniul artelor plastice din ultimii ani, îmbinând conceptele moderne cu cele tradiționale și stimulând dezvoltarea picturii în toată diversitatea sa. Lucrările prezentate atrag un interes vizual distinct, datorită procedeelor artistice alese, a tendințelor estetice actuale, precum și a libertății de exprimare. Promovarea și dezvoltarea tuturor formelor de exteriorizare a frumosului, esteticului este importantă atât timp, cât oricine regăsește acea latură a culturii care îl aduce mai aproape de ideea progresului prin cunoaștere”, a afirmat Monica Babuc, Ministrul Culturii Republicii Moldova.
„Bienala Internațională de Pictură Chișinău își propune să susțină evoluția picturii în condițiile unor tehnici inovatoare, orientate către mijloacele tehnice actuale de exprimare. Expoziția se impune în sistemul internațional al picturii contemporane, ca una dintre manifestațiile culturale de anvergură, reușind să atragă un număr tot mai larg de artiști de valoare din România și din străinătate, acestea devenind un canal de comunicare internațională”, a spus Tudor Zbârnea, Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.