Studenții din Iași au comemorat astăzi, 6 mai 2015, unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Basarabiei. Astăzi se împlinesc 25 de ani de la primul pod de flori.
În cadrul campaniei Adevărata Basarabie, organizată de Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG), studenții și-au propus să comemoreze acest eveniment de o importanță istorică deosebită. Tinerii au dansat și au cântat pe malul Prutului în semn de recunoștință celor care, la 6 mai 1990, au dat dovadă elocventă de dorință de reunificare.
„Podul de Flori este un proiect de suflet, acesta este simbolul dăinuirii veșnice, a voinței de unificare națională, este o acțiune memorabilă! ATRAG Iași a reușit să refacă momentele zilei de 6 mai 1990, când a avut loc primul Pod de Flori. Mă consider norocoasă pentru că mi s-a oferit șansa să coordonez proiectul dat și pentru faptul că am avut o echipă organizatorică deosebită”, a declarat Cristina Tabaran, organizatoarea evenimentului.
Astăzi, după 25 ani de la deschiderea frontierelor, se vorbeşte puţin, dar şi mai puţin se scrie despre evenimentul din 6 mai 1990. Grigore Vieru crede că „uitând podul de flori, am uita martirii care au murit în ideea acestui pod şi ar însemna să uităm marile adunări naţionale care au dus spre câştigarea alfabetului latin, a tricolorului, a istoriei neamului”. Mai mult, Nicolae Dabija susţine că „acele poduri de flori s-au veștejit cu ajutorul celor care le-am acordat puterea”.
Încă înainte de a-şi declara independenţa la 27 august 1991, Chişinăul şi-a îndreptat privirea de la Est la Vest, către Bucureşti. Contextul politic de atunci părea prielnic pentru Unirea cu Ţara Mamă. Evenimentul de la 6 mai 1990 este o dovadă elocventă a dorinţei de reunificare, cel puţin a unei părţi a populaţiei de pe cele două maluri ale Prutului. Atunci, la iniţiativa Frontului Popular, sprijinită de Guvernul RSSM-ului şi cel al României, a fost organizat primul Pod de Flori, iar Grigore Vieru a fost primul basarabean care a trecut Prutul la 6 mai 1990.