„Educația are un rol extrem de important în dezvoltarea industriei tehnologiilor informaționale. În același timp, mijloacele TIC sunt indispensabile pentru procesul educațional, deoarece ne ajută să îl facem mai interesant și mai relevant”, a declarat astăzi ministrul Educației, Maia Sandu, la evenimentul de lansare a platformei Girls Go IT din cadrul ICT Summit 2015. Scopul platformei este de a implica fetele și femeile, inclusiv pe cele din grupurile vulnerabile, pentru a face o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale.
Maia Sandu a menționat că Ministerul Educației sprijină implicarea fetelor în specialități din domeniul tehnologiilor informaționale și că există premise încurajatoare în acest sens. „Rezultatele examenelor de Bacalaureat din anul trecut demonstrează că fetele au performanțe bune la matematică și informatică, media notelor la examenul de matematică fiind mai mare în cazul fetelor. Acest fapt ar trebui să le încurajeze să opteze pentru o carieră în IT”, a spus ministrul.
Ministrul a mai menționat că, în ultimii trei ani, în instituțiile de învățământ din țară, cu sprijinul Ministerului Educației și al organizațiilor donatoare, au fost implementate mai multe proiecte de inovații în domeniul TIC.
Astfel, cu sprijinul ADA, laboratoarele din patru colegii și două școli de meserii au fost dotate cu mijloace TIC în valoare totală de 140 mii de dolari.
Totodată, în instituțiile de învățământ general au fost distribuite 1.290 de calculatoare și 74 de table interactive.
În același timp, în 60 de instituții a început pilotarea curriculumului modernizat la informatică, cu suportul financiar al proiectului USAID CEED II.
Printre inițiativele Ministerului Educației se numără și elaborarea standardelor de competență digitală pentru elevi și cadrele didactice.
Ministerul Educației, în parteneriat cu Fundația Soros-Moldova, desfășoară în prezent concursul „Resurse digitale educaționale pentru clasele multimedia din învățământul general”. La finalul concursului, vor fi premiați cei mai buni 11 profesori. Valoarea premiilor este de 300 – 1.000 de USD pentru dezvoltarea proiectelor câștigătoare.
Un alt proiect dezvoltat în prezent de minister se referă la digitizarea manualelor – asigurarea disponibilității manualelor în variantă PDF. Potrivit ministrului, toate manualele pentru clasa a 10-a și a 11-a sunt disponibile în variantă PDF pe pagina web a Centrului de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație (ctice.md), iar din 2015, toate manualele care vor fi reeditate vor fi plasate pe suport electronic.
În domeniul învățământului superior a fost instituit Centrul de Excelență în IT, în dotarea căruia urmează să fie investite peste 4 milioane de dolari.
„Prin crearea Centrului se urmărește asigurarea instruirii calitative a viitorilor profesioniști în domeniul TIC și dezvoltarea unui centru de cercetare și inovație în acest domeniu”, a mai spus ministrul.
Programul „GirlsGoIT” a fost lansat de UN Women, Centrul pentru Guvernare Electronică, Novateca, ATIC și TEKEDU. În viitor, „GirlsgoIT” își dorește să extindă programul în cât mai multe localități rurale din țară pentru a oferi posibilități fetelor să deprindă abilități în domeniul IT, care le vor ajuta să se emancipeze și să aibă succes în viitoarea carieră.