De la obținerea independenții, cetățenii din Republica Moldova s-au simțit mai liberi să călătorească în spațiul european, indiferent că era sau nu nevoie de viză. Foarte mulți concetățeni au decis să rămână definitiv peste hotare, în timp ce o bună parte a călătorit sau a muncit în una din țările europene și a revenit în țară, aducând cu el/ea mai multe impresii.
Pentru a cunoaște mai bine ce înseamnă Europa, Guvernul Republicii Moldova întreprinde mai multe acțiuni, dar, probabil, cel mai eficient e ca despre Europa să vorbească acei moldoveni care au fost acolo și care au ce spune.
Proiectul Istorii Europene reprezintă o platformă unde cetățenii obișnuiți din Republica Moldova publică istoria lor petrecută într-o localitate din Europa. Istoriile se împart în categorii, gen Turism, Muncă, Călătorie, Afaceri sau Emigrare. La moment, sunt publicate circa 50 de istorii, care cuprind majoritatea țărilor europene.
Cei care accesează www.istoriieuropene.eu au posibilitatea atât să afle impresiile moldovenilor despre anumite orașe/localități/țări, cât și să contacteze autorul pentru a afla mai multe. Astfel, proiectul îi va ajuta pe cei care doresc să lege parteneriate cu reprezentanți din alte țări sau vor dori pur și simplu să călătorească și cu ajutorul sfaturilor primite pe www.istoriieuropene.eu vor putea face călătoria lor mai utilă și interesantă.
De multe ori ne întâlnim cu problema că trebuie să plecăm într-o țară, avem ceva timp liber pentru a face turism sau cumpărături, dar ne lipsește informația de la fața locului. O sursă ar fi căutarea pe Internet, o altă sursă ar fi să afli de la alți concetățeni: cum s-au descurcat ei acolo, ce au reușit să vadă și să facă și ce sfaturi au pentru tine.
Proiectul este implementat de AO Institutul IDEA și este susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova, în cadrul proiectului de granturi mici pentru absolvenții programelor ambasadei.
Pentru a încuraja, în prima fază, publicarea mai multor istorii, câteva companii au venit să susțină proiectul și vor acorda premii pentru cei care publică istorii, dar și pentru cei care promovează proiectul pe Facebook. În total, sunt 37 de premii, inclusiv:
# 10 premii de la Purcari Wines, ce includ 2 sau 3 sticle de vin, fiecare;
# 2 premii de la AO Institutul IDEA: un cort turistic pentru 3 persoane și un cort pentru 2 persoane;
# 4 premii de la compania Evomio: premiul mare – elaborare blog + hosting gratuit 1 an și 1Gb și 3 premii – hosting gratuit 1Gb;
# 10 premii de la Pernamea: câte o pernuță de călătorie cu logo-ul turistic al Republicii Moldova;
# 5 premii din partea CNTM: invitații la un seminar organizat de CNTM sau o organizație membră;
# 1 premiu de la Rememberit.md: o poză imprimată pe pânză de mărimea A1;
# 5 premii de la Bestseller.md: cupoane de 200 (x2), 300 (x2) și 500 (x1) lei pentru cumpărături.
Partenerul informațional al proiectului este #diez.
Detalii despre concurs pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului și pe adresa: http://istoriieuropene.eu/concurs/
Toate istoriile publicate până pe 6 mai participă la concursul pentru istorii, iar câteva premii vor fi acordate celor care au promovat proiectul pe Facebook. Câștigătorii vor fi anunțați pe 3 mai și premiați pe 8 mai, în cadrul unui eveniment organizat de Proiect.
Te invităm să-ți povestești istoria ta europeană, completând acest formular: http://istoriieuropene.eu/adauga-istoria-ta/
Toți cei care au publicat o istorie, participă și în concurs.