Moldova marchează pe 27 aprilie Ziua Drapelului. Pe lângă interpretările pe care le-au dat oamenii celor trei culori ale drapelului, ele au la bază un eveniment istoric, a declarat pentru IPN vicedirectorul Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Silviu Tabac.
Tricolorul albastru, galben, roşu a fost adoptat în timpul revoluţiei din 1848. Drapelul a fost creat prin imitarea celui francez pentru a arăta faptul că românii sunt un popor latin ca şi francezii şi sunt un popor răsculat, adepţi ai viziunilor republicane, ai unor state republicane. Doar că nuanţa albă a drapelului francez a fost substituită cu galben. Nuanţele drapelul naţional au şi o semnificaţie heraldică: albastru este culoarea aerului şi a cerului, galben e culoarea soarelui, iar roşu – culoarea focului şi a sângelui.
Drapelul Republicii Moldova are culori similare drapelelor de stat ale României, Andorei şi Republicii Ciad. „În cazul României este vorba de acelaşi tricolor naţional etnic, pe care l-au moştenit ambele state. În cazul Ciadului este o întâmplare. La momentul adoptării, diferenţa dintre drapelul românesc şi al Ciadului o constituia stema Republicii Socialiste Române. În cazul Andorei culorile ţin de tradiţia heraldică a acestui stat. Între cele trei drapele nu există o confuzie semantică”, a declarat Silviu Tabac.
Vicedirectorul Institutului Patrimoniului Cultural spune că prezenţa stemei pe drapelul Republicii Moldova s-a făcut în mod expres pentru că tricolorul fără stemă este un drapel naţional etnic românesc. „Statul promotor al acestei etnii este România, care are dreptul prioritar la acest drapel. Republica Moldova este un fragment din întreaga romanitate şi este secundară în preluare. Prin aprobarea acestei steme s-a făcut o diferenţiere; avem o rădăcină comună, dar o identitate proprie şi care este mai târzie în timp”, a spus Silviu Tabac.
Între drapelul României şi cel al Republicii Moldova există diferenţe la nuanţele de albastru, precum şi la dimensiune. Drapelul Republicii Moldova are proporţia 1:2, iar cel al României e de 2:3. Majoritatea statelor lumii au dimensiunile drapelelor ca cel al României, chiar şi drapelul UE. Al Republicii Moldova continuă tradiţia drapelelor sovietici şi nimeni nu s-a gândit să-l modifice, spune Silviu Tabac.
Ziua Drapelului de Stat „Tricolorul la cei 25 de ani”
Astăzi, se va desfășura o ședință solemnă a Parlamentului în care demnitarii vor sărbători împlinirea a 25 de ani de la desemnarea oficială a tricolorului în calitate de Drapel de Stat. La eveniment vor participa Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Chiril Gaburici, ex-președintele Mircea Snegur, miniștri, diplomați, deputați din primul Parlament, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai clerului. La ședință va fi prezent și autorul Stemei de Stat și al monedei naționale, Gheorghe Vrabie.
Totodată, în holul Parlamentului va fi organizată o expoziție de drapele, care va fi deschisă publicului larg în perioada 27 – 30 aprilie 2015, între orele 14.00 și 16.00. Exponatele aparțin colecționarului Petru Costin, ale cărui lucrări sunt incluse în Cartea Recordurilor Guiness.
În seara zilei de 27 aprilie, începând cu ora 19.00, Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova va susține un recital de muzică în scuarul din fața Parlamentului, iar la ora 20.00, în scenă va intra „Chișinău Youth Orchestra”. De asemenea, publicul va asista în premieră și la un show de lumini. Clădirea Parlamentului va fi iluminată din exterior în culorile tricolorului.
De asemenea, în perioada 27 – 30 aprilie vor fi organizate mai multe excursii în Parlament ale tinerilor. Deputații le vor vorbi vizitatorilor despre activitatea lor parlamentară și procesul legislativ.
Ziua Drapelului a fost instituită de Parlament la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului legislativ.