Cu toate că filmele sunt, deseori, istorii inventate, unele dintre acestea au trezit un comportament mai „special” din partea autorităților unor state. Fie acestea horror, erotice sau de ficțiune, ele au fost interzise în unele țări ale lumii.
Iată cele mai populare pelicule, care, potrivit Historia au fost cenzurate în unele țări:
#1. Rambo
Celebrul erou american, cunoscut de toată lumea, care a luptat în Vietnam a primit un vot de blam într-o țară din Asia. Filmul a fost interzis în Myanmar din cauza impactului negativ major pe care l-ar putea avea asupra populației.
#2. The Texas Chainsaw Massacre
Iubitorii filmelor horror nu au cum să nu cunoască celebra producție americană ce i-a ținut cu sufletul la gură. Filmul a fost interzis în Marea Britanie, Germania de Vest, Norvegia și Islanda, din cauza scenelor de violență „extremă”.
#3. Ben-Hur
Filmul istoric Ben Hur, poate unul dintre cele mai cunoscute din istoria cinematografiei mondiale, a avut și el de suferit. Deși europenilor nu li s-a părut prea religios, China a decis interzicerea lui pe motiv că ar fi o „propagandă asupra superstițiilor care încurajează creștinismul”.
#4. The Meaning of Life (1983)
Gașca inconfundabilă Monty Python tratează, în această peliculă, probleme serioase legate de sensul și scopul vieții într-o serie de sketch-uri despre naștere și moarte, și nu numai atât. În modul lor tipic cu care au câștigat inimile a milioane de telespectatori, grupul satiric nu iartă pe nimeni când e vorba de satiră. Dar acest lucru a atras și o interdicție venită chiar din țara vecină. În Irlanda, până în anii ’80, filmul era considerat o blasfemie, pentru că avea scene explicite de sex.
#5. A Clockwork Orange (1971)
„Portocala mecanică” trebuia să fie un fel de manifest şi chiar o predică asupra importanţei posibilităţii opţiunii. „Eroul meu sau antieroul, Alex, este foarte rău… dar răutatea sa nu este produsul unei condiţionări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea”, susține actorul Anthony Burgess. Totuși, din cauza scenelor de violență sexuală, acest film a fost interzis în Irlanda până în 2000, iar în Marea Britanie a fost imposibil de găsit timp de 30 de ani.
#6. Codul lui Da Vinci
Faimosul semiolog Profesorul Robert Langdon (Tom Hanks) este chemat într-o noapte la Muzeul Luvru unde un custode a fost ucis, lăsând în urma sa o urmă misterioasă, plină de simboluri şi indicii. Fiind în joc propria sa supravieţuire, Langdon, ajutat de agenta de poliţie, criptolog de profesie, Sophie Neveu (Audrey Tautou), descoperă o serie de secrete extraordinare care sunt ascunse în operele lui Leonard da Vinci, toate conducând la o societate dedicată păzirii unui secret străvechi, rămas ascuns timp de 2000 de ani. Filmul lui Tom Hanks a fost interzis în Samoa, din cauza conținutului său religios.
#7. 50 shades of Grey
„Cincizeci de umbre ale lui Grey/Fifty Shades of Grey”, considerat „cel mai provocator film al ultimului deceniu”, a fost interzis în China, India, Malaezia, Emiratele Arabe Unite, Kenya, Indonezia, Cambodgia ş.a., chiar dacă scenele de sex se regăsesc în cartea omonimă.
#8. Salo/The 120 days of Sodom
Un regizor influent în istoria cinematografică a Italiei, Pasolini a fost pus față în față cu multe acuzații la lansarea acestui film, în care este prezentată povestea unor copii răpiți de italienii fasciști și abuzați atât fizic, cât și mental de naziști. Filmul a fost interzis în Australia până în 1993, interdicția fiind impusă din nou în 1998. Pasolini a fost ucis la scurt timp după lansarea filmului.
#9. Șapte ani în Tibet (1997)
Filmul este o adaptare a romanului autobiografic aparținând lui Heinrich Harrer, vândut în peste 60 de milioane de exemplare și tradus în aproape 30 de limbi. Brad Pitt interpretează rolul faimosului (și arogantului) alpinist austriac Heinrich Harrer care, în Austria anului 1939, este o personalitate a propagandei naziste. El își părăsește țara natală, dar și soția și copilul, pentru o expediție în Himalaya. Această poveste fantastică a fost interzisă în China și Malaezia din cauza mesajului lui pro Tibet.
#10. Life of Brian
Filmul povestește viața, moartea și învierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu, care vrea să elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor. Brian s-a născut în noaptea de Crăciun într-un grajd, la fel ca Iisus. Oamenii l-au receptat greșit pe acest profet și îl consideră Mesia. Filmul nu este despre Iisus, ci despre cei pe care nu i-a interesat sau nu au avut timp să-i asculte mesajul. În Life of Brian există multe aluzii politice și sociale. Pelicula „Life of Brian” a fost interzisă în Irlanda și Norvegia, fiind considerată o blasfemie.