Norvegia va fi prima țară din lume care va renunța la radiourile FM

IPod_FM_radio_remote_(87397283)
Foto: PC: wikimedia.org

Ministerul Culturii din Norvegia a anunțat că, în 2017, va începe un program național de înlăturare a tehnologiei FM, țara urmând să-și finalizeze tranziția la radioul digital, scrie TOTB.ro.

Aceasta va fi o mișcare istorică în calea spre o nouă eră a radioului, Norvegia fiind prima țară din lume care a decis închiderea analogă a tuturor marilor posturi de radio. Tehnologia DAB (Digital Audio Broadcasting), care va înlocui FM-ul (Frequency Modulation), le va asigura ascultătorilor mai multe canale de radio și un conținut mult mai variat.

În momentul de faţă, tehnologia DAB are o acoperire mai mare în Norvegia decât cea FM, prima bucurându-se de 22 de canale naţionale, cea de-a doua de doar cinci, iar un sondaj Gallup a arătat că 56% dintre ascultătorii norvegieni aleg radioul digital. Mai mult, 20% din maşinile personale sunt echipate cu DAB, iar 55% din toate gospodăriile norvegiene sunt conectate la cel puţin un post DAB. Decuplarea de FM va începe la 11 ianuarie 2017 şi ar urma să fie finalizată la jumătatea lui decembrie.

Industria naţională de radio a căzut de acord asupra unei tranziţii rapide şi coordonate, posturile urmând să-şi închidă simultan staţiile FM în două din şase regiuni, iniţiativă menită să reducă avantajul competiţional. Aproape 8 milioane de aparate radio vor fi afectate de dispariţia FM-ului, ele putând fi îmbunătăţite sau reciclate.

Norvegia a început tranziţia la tehnologia DAB în 1995, iar în ultimii ani au fost înfiinţate două reţele naţionale DAB şi alte câteva locale în statul nordic. Mutarea radioului pe platforme digitale asigură o durată de viaţă mai mare şi o mai mare diversitate şi permite o adaptare mai uşoară şi mai rapidă la nevoile în permanentă schimbare ale consumatorilor. Câteva ţări din Europa şi Asia de Sud-Est se află în procese similare de tranziţie la tehnologia DAB.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente