Ministerul Culturii, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală au organizat, la data de 17 aprilie, curent, Seminarul ştiinţific – „Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” în proces de înscriere pe lista UNESCO a patrimoniului mondial”, dedicat Zilei internaționale a monumentelor și siturilor.
La eveniment a participat ministrul Culturii, Monica Babuc, care a notat că acest eveniment se înscrie în politica Ministerului Culturii de promovare și protejare a patrimoniului cultural național – principalul obiectiv al Strategiei Naționale de Dezvoltare a Culturii. Oficialul a mai menționat că, Ministerul Culturii acordă o atenție sporită atât Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, cât și Nopții europene a muzeelor și Zilelor europene ale patrimoniului, cu ocazia cărora se organizează o gamă foarte diversă de acțiuni menite să sensibilizeze cât mai multă lume în vederea protejării patrimoniului cultural național.
În cadrul simpozionului au fost abordate probleme ce țin de componentele de valoare internațională ale Rezervației, care au servit drept bază pentru elaborarea dosarului UNESCO. Au fost prezentate comunicări de către viceministrul Culturii, dr. hab. Gheorghe Postică; șeful Direcției patrimoniu cultural, Sergius Ciocanu; directorul general al MNEIN, Mihail Ursu; directorul Muzeului Satului, Eugen Bâzgu; secretarul științific al MNEIN, Varvara Buzilă. Seminarul a întrunit participanţi care cercetează sau administrează monumente și situri – istorici, arhitecți, antropologi, arheologi, sculptori, sociologi, filozofi, studenți etc. preocupați de monumente și situri.
Amintim că, la 23 ianuarie curent, Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene și a Ambasadei Republicii Moldova de la Paris, a transmis spre examinare la Centrul Mondial al Patrimoniului – UNESCO dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” reconceptualizat, pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial.
Până în prezent, Republica Moldova nu este prezentă cu obiecte proprii de patrimoniu cultural sau natural în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, excepție făcând „Arcul Geodezic Struve” de lângă s. Rudi, raionul Dondușeni, care, reprezentând o realizare tehnico-științifică europeană din secolul al XIX-lea, a fost inclus în Lista nominalizată ca parte a unui proiect transnațional, alcătuită din obiecte similare din 10 țări europene.
Decizia finală privind acceptarea/neacceptarea „Peisajului Arheologic Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, va fi luată în luna iunie 2016, la cea de-a 40-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care cuprinde reprezentanți din 21 de țări de pe toate continentele lumii.