Chiar dacă ne-am obișnuit ca masa de Paște să fie una copioasă, acest fapt nu ne permite să mâncăm totul și deodată. Medicii nutriționiști afirmă că o friptură cu legume, cel mult două ouă și o felie de cozonac sunt mai mult decât suficiente unui organism dezvoltat.
Chiar dacă iubim sărbătorile, mai ales datorită multitudinii de bucate gustoase care pot fi regăsite pe masă, nu trebuie să uităm de regula de aur „După masă trebuie să rămâi un pic flămând”. Cu toate acestea, regula dată pare a fi uitată de moldoveni, care după ospățul de Paște mai pun pe ei vreo cinci sau șase kilograme.
„Oricum produsele netradiționale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrășare. Alimentele nu trebuie mâncate toate grămadă. Nu trebuie să mănânci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel și cozonac la aceeași masă. Ia-le mai omenește. Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineața, un ou și un pic de drob. De fapt, masa de Paști ar trebui să conțină exact ceea ce tu ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăț, un ospăț stropit continuu cu băutură”, a adăugat pentru Servuspress, medicul primar diabet și boli de nutriție, Simona Tivadar.
Pentru a nu face coadă la sălile de fitness, medicul recomandă doamnelor să opteze în favoarea desertului tradițional – pasca, în locul torturilor sau prăjiturilor glazurate.
„Cel mai ușor desert ar fi pasca, dacă are brânză mai puțin grasă și nu conține un kilogram de ouă. Cozonac, torturi sau alte prăjituri cu creme ar trebui să lipsească de pe masa din ziua de Paști. De asemenea, nu este bine să mănânci fructe după masă, pentru că blochează pilorul și fac fermentație alcoolică. Masa s-ar putea încheia cu o cafea, care ajută digestia, sau o altă băutură digestivă”, a mai spus Simona Tivadar.
Fiți foarte precauți și la cantitatea de alcool consumată, deoarece aceasta poate influența negativ asupra unor boli cronice, dar și asupra organismului sănătos, dacă este consumat în exces.