Paștele aduce în casele moldovenilor nu doar o zi liberă în plus dar și cozonaci, ouă vopsite și familii reîntregite la masa copioasă de sărbătoare. Atmosfera festivă de Paști se resimte pretutindeni în aceste zile. Ofertele speciale și reducerile pascale vin de la magazinele alimentare până la operatorii de telefonie mobilă. O întrebare apare, oare a fost știrbită esența și mesajul acestei sărbători de forfotă și găteală?
Un studiu realizat de Magenta Consulting a urmărit să afle cât de mulți se pregătesc sufletește de Paști, dar și material dacă moldovenii țin Postul Mare, câți din ei se împărtășesc în această perioadă, câți bani scot din portofel pentru acea masă festivă îmbelșugată cu bucate și cum este întâlnit Paștele Blajinilor în țară.
Postul cel Mare la moldoveni se ține o săptămână
Din cele 40 de zile ai celui mai aspru Post din an, 27% din moldoveni îl țin doar o săptămână, mai mulți – 50%, sunt cei ce nu țin Post de Paști deloc. Doar 8% din respondenți postesc de la început până la urmă 40 de zile.
O treime din respondenții ce țin post ajung să se împărtășească cel puțin o dată în perioada Postului Mare (figura 1), majoritatea fiind reprezentată de persoanele divorțate, neangajați și cei ce au un venit lunar sub 3.000 de lei. 41% de moldoveni nu se împărtășesc, o bună parte din ei fiind cei ce au un venit de peste 6.000 de lei pe lună, cei cu vârsta cuprinsă între 26 și 39 de ani și bărbați.
Cu toate că 40% din intervievați aleg să plece de Paști la țară, 51% vor rămâne în Chișinău și doar 6 la sută au răspuns că au de gând să profite de zilele libere peste hotarele Moldovei.
Cât costă Paștele
Serbarea Învierii Domnului întinde mese în casele moldovenilor, iar mesele cu tot cu bucate scot din cotețe păsări și miei la tăiat și preparat, dar și bani din portofele. Așadar, pentru masa de Paști, conform sondajului marca Magenta Consulting, cei mai mulți intervievați, 36%, sunt dispuși să cheltuie între 500 și 1.000 de lei, iar pentru Paștele Blajinilor majoritatea este reprezentată de cei care au planificat să cheltuie cel mult 500 de lei.
Aceste sume alocate pentru bugetul de sărbători pot fi explicate prin faptul că mai puțin de jumătate din moldoveni preferă să prepare acasă cozonacul și alte bucate specifice Paștelui sau să le primească în dar de la bunici, mătușe și alte rude. Mai mult de atât, tradiția de a coace cozonac de Paști devine din ce în ce mai nepracticată, 58% din respondenți au recunoscut că vor cumpăra cozonacul gata din magazin.
Atenție! Se ciocnesc ouă
Probabil cel mai așteptat și cel mai frumos moment al Paștelui este sfințirea cozonacului. 21% din respondenți sunt deciși să meargă la slujba de Paști pentru toată noaptea, cei mai mulți – 38%, sunt cei ce vor veni la Biserică doar pentru sfințirea produselor și bucatelor care vor ajunge dimineața pe masa festivă (figura 4).
Paștele Blajinilor este una din sărbătorile care se bucură de un număr mai mare de moldoveni activi și implicați, 62% din respondenți vor ajunge să serbeze în cimitire. Doar 15% de moldoveni au răspuns negativ, ceilalți având deocamdată planuri indecise pentru sărbătoarea celor adormiți.
Sondajul despre obiceiurile de consum și de serbare de Paști și Paștele Blajinilor a moldovenilor a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 152 de persoane. Datele au fost colectate în perioada 26 martie–6 aprilie 2015.