Începând cu anul curent, șase instituţii profesional-tehnice care pregătesc specialişti în domeniul TIC propun tinerilor o ofertă educaţională net îmbunătăţită, încadrându-i într-un proces de instruire modern şi eficient, asigurând, astfel, conţinuturile şi condițiile tehnice optime pentru dezvoltarea competenţelor necesare angajării în câmpul muncii.
Transformarea calitativă a pregătirii specialiştilor TIC în cele 6 instituţii pilot – Colegiul de Informatică din Chișinău, Colegiul Financiar-Bancar, Colegiul Politehnic din Bălți, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Școala Profesională nr. 5 din Bălţi, Şcoala Profesională nr. 6 din Chişinău – a fost posibilă graţie acţiunilor întreprinse în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare.
Cele 4 colegii și 2 școli profesionale pilot au fost antrenate într-un amplu proces de modernizare, care a vizat actualizarea, în colaborare cu sectorul privat, a curriculei şi conţinuturilor educaţionale, desfăşurarea instruirilor pentru profesori, crearea laboratoarelor moderne, dotate cu echipamentele și produsele software de ultimă generație, dar şi lansarea unui Program de Stagiere special conceput și desfășurat în cadrul proiectului.
Crearea Academiilor Cisco şi Microsoft în cadrul instituţiilor-pilot vine să completeze setul de acţiuni orientate să îmbunătățească competențele profesionale şi să ridice nivelul de pregătire al tinerilor, menţionat de către companiile IT ca fiind unul critic.
Beneficiind de posibilităţi de instruire adaptate celor mai recente tendinţe şi cerinţe ale industriei TIC, tinerii vor acumula cunoştinţele şi vor dezvolta abilităţile ce le vor permite o angajare rapidă în câmpul muncii, dar vor căpăta şi şanse mai mari de creştere profesională. Recunoscute internaţional, certificările Cisco şi Microsoft le vor oferi avantaje competitive pe piaţa muncii şi vor lărgi oportunităţile de angajare.
Tinerii interesaţi să dezvolte competenţe digitale fundamentale și să urmeze cursuri tehnice pentru o direcţie de carieră IT specifică, vor avea posibilitatea să se înroleze în cadrul Academiilor Microsoft care au fost deja lansate în două dintre instituţiile pilot: Colegiul de Informatică din Chișinău şi Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul.
În cadrul Academiei Cisco, elevii vor fi instruiţi în domeniul rețelelor de comunicații. După absolvirea cursurilor, ei vor putea susţine examenul de certificare ce le va oferi o validare internaţională a cunoştinţelor şi abilităţilor deţinute.
Academiile, create cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, vor fi gestionate de către instituţiile de învăţământ şi vor furniza instruirile în calitate de servicii educaţionale suplimentare.
Întrucât condiţia obligatorie pentru crearea şi funcţionarea Academiilor Cisco este prezenţa trainerilor certificaţi Cisco, în perioada octombrie 2014 – februarie 2015, 8 profesori din cadrul Colegiului Politehnic din Bălți, Colegiului Industrial-Pedagogic din Cahul, Școlii Profesionale nr. 5 din Bălţi şi Şcolii Profesionale nr. 6 din Chişinău au fost instruiți şi au susţinut examenul de certificare.
Finalizarea cu succes a instruirii a fost marcată în cadrul Ceremoniei de înmânare a Certificatelor de absolvire a cursurilor Cisco, care s-a desfăşurat la data de 2 aprilie, ora 14:30, în incinta sediului Centrului Educațional PRO DIDACTICA (str. Armenească, 13).
La evenimentul de înmânare a certificatelor au participat Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Ana Chiriţa, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Rima Bezede, Preşedinte al Centrului Educațional PRO DIDACTICA.
„Vreau să felicit profesorii cu ocazia absolvirii cu succes a cursului. Prioritatea Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare este racordarea educaţiei la necesităţile şi aşteptările sectorului privat şi ne bucurăm că avem posibilitatea să susţinem această iniţiativă”, a menționat Gerhard Schaumberger, Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.
Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățământului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2012 – 31 mai 2015 şi este implementat de către Centrul Educațional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi în strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.