Studenţii basarabeni se delectează cu o diversitate etnică şi culturală variată, odată ce pleacă la studii peste hotare. Despre cum arată acest regim cotidian divers aflăm de la un student plecat în Olanda.
Vladimit Casap locuieşte în Leeuwarden, capitala regiunii nordice Friesland şi studiază „Hotel Management” la universitatea Stenden.
Care au fost aşteptările tale de la această ţară (înainte de a te porni) şi cât de mult ţi s-au modificat viziunile despre Olanda pe parcursul şederii acolo?
Înainte de a mă porni, imaginea Olandei era, în mare parte, conturată de glume şi stereotipuri despre viaţa desfrânată pe care o duce acest popor. Adevărul e că, deși am văzut multe lucruri şocante, totuşi, am rămas la ideea că olandezii sunt o naţiune bine educată şi progresivă. S-a adeverit ideea despre oamenii deschişi, oamenii care nu te judecă şi primesc totul aşa cum este. Şi, desigur, am realizat încă o dată că această ţară are standarde de viaţă foarte înalte şi este cu mult înaintea ţărilor din Estul Europei.
Cum ai defini stilul de viaţă olandez comparativ cu cel din Moldova?
Stilul de viaţă olandez diferă mult de cel pe care eu eram obişnuit să-l vad. În Moldova oamenii se concentrează foarte mult pe lucrurile care îi deranjează, fie aceasta o persoană neplăcută sau chiar un cuvânt care a creat disconfort. În majoritatea cazurilor, oamenii vor deveni indignaţi, se vor certa sau, cel puţin, se vor chinui mult cu acest gând, pe când olandezii preferă să elimine din viaţa lor orice detaliu care le-ar perturba liniştea şi armonia, ei preferă să fie mereu fericiţi şi să rămână prieteni cu toţi.
Care sunt valorile olandezilor versus valorile moldovenilor?
N-am reuşit în totalitate să înţeleg valorile olandezilor timp de 6 luni, dar, din experienţa pe care am avut-o până acum, pot spune că un lucru important pentru oamenii de aici este stabilitatea, în toate formele ei: financiară, psihologică şi familială. Spre exemplu, un olandez nu-şi va cumpăra o maşină costisitoare atâta timp cât nu va fi sigur că îşi va permite fără probleme să-şi cumpere alta nouă. Ei analizează real dorinţele şi nevoile lor. Vorbind despre familie şi relaţia între membrii acesteia, un moldovean poate fi uşor uimit, deoarece aici persistă un oarecare individualism în comportamentul olandezilor. În Moldova, relaţiile de rudenie sunt un lucru de neîndepărtat, unii aşteaptă să fie ajutaţi, pe când alţii, oferă ajutor. Aici însă fiecare răspunde pentru el şi este conştient de faptul că, dacă el nu va acţiona, nimeni altul nu va face acest lucru pentru dânsul.
Ce fel de oameni sunt olandezii şi ce atitudine manifestă ei faţă de cetăţenii basarabeni?
Referindu-mă în general la atitudinea olandezilor faţă de alte naţionalităţi pot spune că sunt foarte toleranţi şi primitori, acceptă diversitatea lingvistică şi culturală şi se pot adapta uşor la acestea. Odată ce i-ai spus unui olandez că un lucru sau altul este considerat un gest important în ţara ta de baştină, el mereu îl va face. Spre exemplu, strângerea mâinii la întâlnire, în Moldova este un obicei important, pe când olandezii o fac doar verbal. În ciuda acestui fapt, ei mereu îmi întind mâna la salutare.
Cât de uşor îi este unui moldovean să se integreze în sistemul educaţional de acolo?
Sistemul educaţional din Olanda se află la un nivel înalt, el este adaptat pentru toţi indivizii, de aceasta este simplu să te integrezi în el. Oamenii cu dizabilităţi fizice la fel pot face parte din el. Condiţia fiecăruia este luată în consideraţie. Există foarte multe niveluri de educaţie şi orientări diferite, deci spectrul este mult mai vast decât în Moldova. O diferenţă esenţială este cantitatea de informaţie: profesorii olandezi sunt de părerea că ar fi mai bine ca un student să ştie esenţialul şi cu adevărat să-l înţeleagă, decăt să plutească într-un ocean de teorii în care există un mare pericol de înec.
E posibil să ai un loc de muncă pe parcursul anilor de studii? Cum a fost în cazul tău?
Munca în viaţa de student este posibilă şi chiar binevenită. Ea îţi dă o experienţă bună înainte de un job serios, te face responsabil şi te mobilizează, iar guvernul olandez generos remunerează studenţii internaţionali lucrători. Sunt doar aspecte pozitive, în general, însă nu este atât de simplu, deoarece majoritatea job-urilor necesită cunoaşterea limbii de stat, ceea ce nu poţi învăţa timp de jumătate de an. Eu am fost norocos la acest capitol, căci în momentul când am început să mă interesez de un loc de muncă, pizzeria în care lucra prietenul meu a anunţat un loc vacant şi, spre fericirea mea, am găsit o atmosferă internaţională: un român, un olandez, doi afganezi, un somalian şi un filipinez. Cred că doar un basarabean lipsea pentru a face un bun început de banc.
Cum se armonizează studiile cu munca şi distracţia?
Consider că în aceasta şi constă frumosul vieţii de student: armonia dintre muncă, studii şi distracţii. Atâta timp cât le menţii într-o balanţă corespunzătoare, te simţi perfect, primeşti satisfacţie de la tot ce te încojoară şi ai impresia că totul merge exact cum ar trebui.
Determinative pentru Olanda?
Toleranţă, Progres, Diversitate, Ploaie, Vânt, Biciclete.