O casă construită în întregime din sticle de şampanie se află în oraşul Celeabinsk, din Rusia. Ciudăţenia arhitecturală este opera unui localnic, care a construit-o cu mâinile lui: Hamidullah Ilchibaev, în vârstă de 52 de ani. Casei i se spune „Palatul Oz” şi este extrem de populară în regiune.
Bărbatul a fost mereu pasionat de construcția lucrurilor din sticle de bere şi de votcă. Copiii lui i-au admirat munca şi l-au încurajat să facă şi o casă, într-o bună zi, nu doar lucruri de dimensiuni mai mici. Însă el credea că este imposibil să faci o casă numai din sticle. Când fiul său mijlociu a murit, în condiţii tragice, la numai 18 ani, Hamidullah a decis să construiască ciudata casă, în memoria băiatului său. S-a apucat să caute materialele potrivite: pentru casa de 99 de metri pătraţi a colectat peste 12.000 de sticle goale de şampanie, timp de trei ani. Uneori le-a cumpărat, cu o rublă bucata, alteori le-a primit, ca donaţie, de la restaurantele din zonă, scrie totb.ro.
„Când am început să construiesc, nu-mi imaginam că există atât de multe feluri de sticle de şampanie”, mărturiseşte bărbatul. Acestea variază după culoare, dar şi după calitate. Aşa că, s-a ales cu sticle diferite ca formă şi mărime şi a trebuit să folosească un tăietor special de sticlă pentru a obţine aceeaşi dimensiune la toate. Acum, a devenit un adevărat expert: poate identifica diametrul oricărei sticle corect, cu o eroare de un milimetru! A folosit sticlele exact ca şi când ar fi fost cărămizi. S-a folosit de produse pentru izolat şi soluţii care, odată solidificate, să ţină sticlele laolaltă, în aşa fel, încât rezultatul final să ofere casei izolaţie termică.
Din exteriorul casei, se văd fundurile sticlelor (pe o anumită porţiune), fapt care oferă pereţilor o textură unică, verde şi interesantă. Din interior, totul arată ca o casă normală, cu pereţi normali, despre care nu ai spune că sunt făcuţi cu sticle. Hamidullah este convins că această casă este rezistentă – el se aşteaptă să reziste cel puţin 100 de ani. A construit-o în aşa fel, spune el, încât, dacă o sticlă se sparge, să poată fi înlocuită cu uşurinţă. Construcţia casei a costat de cinci ori mai puţin decât dacă ar fi fost realizată cu materiale clasice. Când casa a fost gata, bărbatul i-a făcut-o cadou fiului său celui mare, ca dar de nuntă.