Pasiunea pentru artă este „molipsitoare” și poate fi transmisă din generaţie în generaţie. Este și cazul unei familii de dansatori din Sărata Galbenă, Hâncești. Bunicii, părinții și, mai nou, copiii – toți sunt participanți ai concursurilor naționale și internaționale. Iată povestea lor.
Prin dans au învăţat a cunoaşte succesul. Datorită dansului, au ajuns să fie cunoscuţi în întreaga lume. Este vorba despre familia Mîțu din comuna Sărata Galbenă, Hâncești, care a demonstrat că pasiunea pentru artă poate fi transmisă din generație în generație.
Eugenia Mîţu a îndrăgit arta dansului de la părinţi. Pasiunea sa a fost materializată inițial în cadrul orelor de dans de la Colegiul Pedagogic din Lipcani, apoi la cele de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.
Faptul că a ajuns să profeseze ca și învățătoare, a motivat-o și mai mult să nu uite de dans, devenind membru al ansamblului de dansuri populare „Arcuşul”. Pe parcursul a 9 ani a fost coregraf la Şcoala de Arte din oraşul Hânceşti și astfel, ideea de a avea propriul ei ansamblu de dans modern a devenit o realitate. Pe parcursul a 20 de ani şi până în prezent este conducătorul ansamblului de dansuri moderne „Ritmuri vesele” ce activează în cadrul L.T. „Universum”.
„Doamna Mîţu mereu a ştiut să cultive în sufletele elevilor dragostea faţă de dans. Este un exemplu al educaţiei estetice în rândul tinerei generaţii”, a specificat directorul liceului, Anastasia Pascaru.
Colectivul de dans pe care îl conduce este deţinător al locului I la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul Internaţional de la Floreşti (2014), „Pantofiorul de aur” (Chişinău, 2014), Festivalul Internaţional de Dans Modern, organizat de Federaţia de Dans Modern din Moldova (Chişinău, 2014), „Muzica şi dansul ne uneşte” (Hînceşti, 2015), organizat de primăria oraşului Hânceşti ş.a.
Așa cum e și firesc, de dans au fost „molipsiți” și copiii Eugeniei Mîțu: Victor, Cristina şi Vlad. Cristina a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (Facultatea Limbi Moderne şi Facultatea Dans Sportiv şi Modern). A fost coregraf la Şcoala de Arte din Hânceşti. Astăzi, este directorul Centrului de Creaţie din oraşul Hânceşti.
La festivalurile republicane şi internaţionale de dans modern, organizate în Polonia, Bulgaria, Grecia, a obţinut medalii de aur, argint şi bronz. Și Vlad a pornit pe urmele dansului la Colegiul Naţional de Coregrafie din Chişinău. Acum, este student la Academia de Arte din Moldova și dansează pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. A evoluat şi pe scenele mari din Moscova – Kremlin, România, Turcia, Bulgaria. Este și conducător al ansamblului de dansuri populare de la Centrul de Creaţie din oraşul Hânceşti.
O dinastie de dansatori care a insuflat frumusețea dansului și altora.