Azi privim Franța dintr-un alt punct de vedere. Cum sunt francezii și cât de ușor se poate integra un basarabean într-o capitală europeană, aflăm de la Diana Rusov.
Diana Rusov locuiește în Franța de 3 trei ani și își face studiile la Terminal 8, liceul Saint-Exupéry, ceea ce, în varianta moldovenească, ar ieși clasa a XII- a, profil real. Tânăra are o pasiune aparte pentru artă, care a luat naștere în localitatea de baștină – Lipcani. Această înclinație a reușit să o valorifice și în Franța, unde a prezentat prima expoziție din viața ei, care a inclus mai multe lucrări: picturi, machete, serii de fotografii.
În continuare, ne propunem să privim din alt unghi de vedere cultura franceză și nu doar.
Prin ce se diferențiază stilul de viață din Franța de cel din Moldova?
Odată ajunsă aici, totul pare altfel. În Moldova există, din păcate, un trend al excesului de frumusețe, pe care te simți obligat să-l respecți. Aici nimeni nu te judecă, ești liber să alegi orice imagine dorești tu să arăți lumii și eu ador acest colorit de varietăți. Contează esența pe care o prezinți tu ca personalitate. Pentru mine, viața de aici e ca prima inspirație a unui bebeluș, tot atât de plină de emoții, pentru că anume aici am atins o altă maturitate, mi-am lărgit orizontul de cultură generală și am obținut primul job.
Cum se comportă francezii cu moldovenii ajunși acolo?
Oamenii de aici sunt înțelegători, binevoitori și cu viziuni specifice, desprinse din educația lor. M-am acomodat foarte greu la simțul umorului francez, însă ei știu să fie toleranți și ospitalieri. Sigur, pentru a fi acceptat, trebuie să arăți că ai cei 7 ani de-acasă. Francezii apreciază plasticitatea gândirii noastre, pasiunea cu care noi învățăm și, per general, geniul națiunii basarabene. Dacă e să vorbim însă de noua generație franceză, majoritatea nu cunosc practic nimic despre țara noastră, dar sunt interesați să afle cât mai multe lucruri.
Care sunt locurile care merită a fi vizitate la Paris și ar putea fi pe buzunarul unui student?
Parisul este un vis arhitectural care merită a fi cutreierat pe jos. Fiecare cartier are farmecul său. Aș recomanda o vizită la Louvres, ținând cont de faptul că în prima duminică din lună intrarea e gratis, apoi la le Palais Royal, după care, pur și simplu, la le Jardin de Luxembourg. Pentru a vedea adevărata viață luxoasă a parizienilor, propun: Champ – Elysees, turnul Eiffel și micro cartierele ce le separă. Pentru iubitorii de frumos, de asemenea, sugerez următoarele: le Centre Georges Pampidou sau le Parc de la Villette, unde vara se organizează proiecții de filme sub cerul liber și din nou – gratis.
Ce îți place cel mai mult la sistemul de învățământ din Franța?
Faptul care mă bucură aici este că, dacă înveți, ești cu adevărat apreciat și este o diferență enormă în raportul elev – profesor. Pe dascăli îi poți privi ca pe niște amici, care îți dau sfaturi și te mai și învață carte.
Studii și un loc de muncă concomitent. E posibil?
Tinerii ce zic că munca nu e compatibilă cu studiile greșesc amarnic. Lucrul te face mai responsabil. Pentru a avea un post de muncă e nevoie să cunoști limba, să ai o atitudine serioasă și abilitatea de a convinge angajatorul că dorești să lucrezi. Eu, de exemplu, am lucrat anul trecut toate weekend-urile și vacanțele într-o boulangerie, acum doar înlocuiesc pe cineva în vacanțe. Punctualitatea, bunul simț și amabilitatea sunt cheia succesului în comunicarea cu clienții.
Pe ce valori pun accent francezii?
Valorile francezilor sunt variate, preponderent aceștia pun accent pe amabilitate și educație. E o națiune ce iubește lectura, bunele maniere și culltura generală, cel puțin, mă refer la persoanele cu care am avut tangență.
3 cuvinte despre capitala Franței?
Croissant, Cultură și Modă.