Agricultură performantă: Programul de credite Compact a sprijinit 52 de antreprenori

collageob
Foto:Asistență externă pentru agricultură performantă

În ultimii ani, Republica Moldova a beneficiat de o asistență externă solidă. Sursele financiare au fost direcționate pentru reabilitarea drumurilor, pentru modernizarea educaţiei sau a sistemului de sănătate, dar și pentru agricultură sau dezvoltarea afacerilor. Scopul lor e să încurajeze inițierea și consolidarea businessului mic și mijlociu din țara noastră sau, așa cum este cazul creditelor oferite în cadrul Programului Compact, să susțină agricultura performantă.

Programul de credite Compact, finanțat de Guvernul SUA prin Corporația Provocările Mileniului, a fost lansat acum trei ani, iar de atunci, de el au beneficiat 52 de antreprenori care au accesat credite în valoare totală de peste nouă milioane de dolari. Trei pătrimi din această sumă au fost investite în construcția sau utilarea depozitelor frigorifice. Astfel, grație Programului Compact, capacitatea de depozitare a fructelor, legumelor sau strugurilor în Republica Moldova a crescut considerabil, cu peste 28 de mii de tone.

De asemenea, din acești bani au fost procurate camioane refrigeratoare standard EURO 5 sau 6; au fost construite încăperi și echipamente destinate activităților de sortare, spălare, ambalare, prelucrare și uscare a fructelor, legumelor și strugurilor, precum și sere sau echipamente de irigare, și au fost înființate plantații multianuale (vii din soiuri de masă, livezi, pomușoare) etc.

Ștefan Popa, antreprenor din or. Cornești, r-nul Ungheni, a accesat în anul 2014 un credit de 123 de mii de euro prin intermediul Programului. A fost exact suma de care mai avea nevoie pentru a procura linia automatizată de sortare și ambalare a legumelor, care l-a costat 431 de mii de euro. Astfel, fiecare leu din credit a atras investiții private adiționale de aproape 1,5 lei. „Creditul Compact mi s-a părut cel mai avantajos, pentru că oferă și o serie de facilități la scutirea de taxe, dar și rata dobânzii este foarte atractivă. Recunosc: a trebuit să muncim pentru a obține aceste facilități. În schimb, am reușit să cumpărăm cea mai performantă linie de sortare a legumelor din Moldova”, afirmă antreprenorul.

3 asistenta

 

Gheorghe Botnaru, producător agricol din Lozova, Strășeni, a utilizat banii oferiți prin linia de creditare a Programului Compact pentru a reabilita o cameră dintr-un complex frigorific construit în anii ’70. „Până în prezent, am accesat mai multe credite. Ultimul, în valoare de 49 de mii de dolari, l-am luat de la Fondul Provocările Mileniului Moldova. În timpul apropiat intenționez să reutilez o altă cameră frigorifică și, în acest scop, planific să accesez un alt credit Compact”.

 

4 asistenta
Ion Gaber – 30 de ani din Sadova, Călărași

Ion Gaber este un tânăr de 30 de ani din Sadova, Călărași, care după mai mulţi ani petrecuţi în străinătate a decis să se întoarcă acasă și să-și lanseze propria afacere. În 2013, cu ajutorul creditului accesat prin intermediul Programului Compact, el a construit o uscătorie de fructe. Încăperea a ridicat-o din banii proprii, iar din cei 42 de mii de euro, oferiţi de Program, a procurat utilajul pentru uscătorie. Investiţia totală a constituit circa 1,3 milioane de lei. Pe viitor, antreprenorul vrea să mai cumpere două – trei tuneluri pentru uscătorie, ca să poată asigura o cantitate mai mare de fructe și să negocieze comercializarea acestora la un preţ avantajos.

1 asistenta

 

Și gospodăria Angelei Simon din Criuleni, specializată în producerea tomatelor protejate în sere, a castraveților și cartofilor, avea nevoie de un impuls financiar pentru a obține rezultatele dorite. Antreprenoarea a apelat la același Program de credite, cu ajutorul căruia a procurat cinci sere și a instalat un sistem de irigare prin picurare. Creditul urmează să fie rambursat până în anul 2018. Până atunci, femeia speră să crească productivitatea și să sporească volumul vânzărilor grație accesului la apa pentru irigare și asta pentru că terenurile ei agricole se află în aria sistemului de irigare Criuleni, renovat în cadrul Programului Compact.

2 asistenta

Lansat în toamna lui 2011, Programul de credite Compact are o valoare de 12 milioane USD. În prezent, suma care mai e disponibilă pentru împrumuturi este de trei milioane. Valoarea împrumuturilor oscilează între 5.000 și 600.000 USD (sau echivalentul acestora în lei sau euro), iar termenul pentru care se oferă creditele e de trei – șapte ani. Procurarea bunurilor, lucrărilor sau serviciilor din creditele acordate în cadrul Programului este scutită de TVA și taxele vamale.

Mai multe informații despre programele de finanțare a afacerilor, lansate pentru cetățenii Republicii Moldova de către partenerii de dezvoltare, găsiți în broșura „Bani pentru afacerea ta”, elaborată de echipa de comunicare a Guvernului.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente