Vineri, 20 martie, a avut loc bine-cunoscuta competiție de matematică, destinată elevilor Kangourou. Astfel, elevii ce s-au înregistrat la acest concurs, au avut șansa să-și testeze logica matematica, răspunzând la un șir de întrebări, pe alocuri întortocheate. Mai jos, găsești câteva din întrebări și ai ocazia să-ți testezi cunoștințele în matematică.
#1. În egalitatea 2*0*1*5*2*0*1*5*2*0*1*5=0 fiecare steluță trebuie înlocuită cu semnele + sau – astfel încât, egalitatea să devină corectă. Care este cel mai mic număr de steluțe care trebuie să fie înlocuite cu semnul + ?
A) 1. B) 2. C) 3. D) 4. E) 5.
#2. Într-o clasă nu sunt doi băieți, care s-au născut în aceeași zi a săptămânii, și nu sunt două fete, care s-au născut în aceeași lună. Care este cel mai mare număr posibil de elevi în această clasă?
A) 18. B) 19. C) 20. D) 24. E) 25.
#3. Fiecare locuitor de pe planeta Wally are cel puțin două urechi. Trei wallieni, Imi, Dimi și Trimi, s-au întâlnit într-un crater. Imi spune: „Voi aveți împreună 8 urechi”. Dimi spune: „Voi aveți împreună 7 urechi”. Trimi spune: ”Ciudat, dar voi aveți împreună 5 urechi”. Câte urechi are Trimi?
A) 2. B) 4. C) 5. D) 6. E) 7.
#4. Produsul vârstelor tatălui și fiului (în ani) este egal cu 2015. Cu cât este egală diferența vârstelor lor?
A) 26. B) 29. C) 31. D) 34. E) 36.
#5. Profesoara i-a întrebat pe cinci elevi câți dintre ei au făcut tema de acasă. Ei au dat următoarele răspunsuri. Paul: „Niciunul”, Gabriela: „Doar unul”, Oana: „Doar doi”, Eugen: „Doar trei”, Bogdan: „Doar patru”. Profesoara știe că cei care au făcut tema de acasă au spus adevărul, iar cei care nu au făcut tema de acasă au mințit. Câți elevi au făcut tema de acasă?
A) 0. B) 1. C) 2. D) 3. E) 4.
#6. Eu am găsit în agenda mea telefonul colegului meu Emil, dar în loc de șapte cifre, numărul conține doar șase. Eu nu țin minte nici ce cifră nu am scris , nici în ce poziție ea trebuie să se afle. Eu am hotărât să scriu pe o foaie toate numerele de șapte cifre, care ar putea fi numărul lui Emil și care corespund notiței din agendă. Câte numere în total trebuie să scriu eu?
(Observație: Numărul de telefon poate începe cu orice cifră, inclusiv 0).
A) 55. B) 60. C) 64. D) 70. E) 80.
#7. O furnică pornește în călătorie dintr-un vârf al unui cub de latură 1, deplasându-se doar de-a lungul muchiilor cubului. Furnica trece de-a lungul tuturor muchiilor și se întoarce în puctul de pornire. Care este cea mai scurtă lungime posibilă a acestei călătorii?
A) 12. B) 14. C) 15. D) 16. E) 20.
#8. Piratul Jack a îngropat cândva o comoară. El ține minte doar că acest loc era la cel puțin 5 metri de la gard și la cel mult 5 metri de la trunchiul unui arțar bătrân. În una din următoarele, partea hașurată reprezintă corect zona unde este îngropată comoara. Care este această comoară?
#9. Citește textul de mai jos și studiază imaginile indicate:
#10. Lungimea laturii fiecărui pătrățel este egală cu 1. Care este cea mai scurtă distanță a traseului care unește punctele S și F, dacă traseul poate conține doar laturi și diagonale ale pătrățelelor?
A) 2 √5 . B) √10+√2. C) 2+√2. D) 4√2. E) 6.
Distracție plăcută!
Reporter special: Eugeniu Burlacu