Inaugurarea unui nou spaţiu neconvenţional la Tipografia 5 a fost marcată de vernisajul expoziţiei de artă contemporană „CityScape”.
Expoziţia „CityScape” face parte, potrivit Artploshadka, din proiectul grandios „KunsTräume – Spaţii Artistice Alternative în Moldova”, elaborat, organizat şi finanţat de Goethe Institut. Scopul proiectului KunsTräume este de a identifica şi de a amenaja spaţii alternative, ca acestea să devină accesibile şi cultural-utile pentru societatea civilă.
„Localităţile urbane fiind încă în procesul de transformare, întâmpină mai multe obstacole. Multe construcţii, clădiri şi spaţii din mediul urban şi-au pierdut destinaţia iniţială. Prin proiectul KunsTräume – spaţiile alternative din localităţile urbane ar putea să devină accesibile pentru societatea civilă şi artiştii ar avea posibilitatea să le atribuie un nou sens prin diverse intervenţii artistico-culturale”, menţionează Lilia Dragneva, coordonator de proiect KunsTräume.
Artiştii sunt seismografe şi, în acelaşi timp, actori ai schimbărilor în societate. Iar pentru sprijinirea iniţiativelor artistice în spaţiul urban la Tipografia 5, în inima oraşului, a avut loc deschiderea unui nou spaţiu alternativ şi prezentarea unei instalaţii-galerii mobile în cadrul expoziţiei „CityScape”, care a făcut posibilă transformarea viselor de artă (kunsträume) şi a „insomniilor” artiştilor în realitate.
„Spaţiul este situat în clădirea Editurii Universul, edificiul însuşi este un exemplu elocvent de arhitectură socialist-modernistă, localizat în centrul capitalei. Reutilizând acest spaţiu abandonat în scopuri culturale, sperăm la o stabilire, extindere şi dezvoltare a unui nou Centru cultural. Instalaţia prezentată este un set de pereţi mobili care ar putea funcţiona ca o zonă de expoziţie flexibilă, destinată pentru organizarea intervenţiilor culturale, cum ar fi spectacolele şi expoziţiile în spaţii care nu sunt predestinate unor astfel de scopuri. Astfel, cu un mic efort, orice parc, gradină sau alt spaţiu public se poate transforma într-o galerie de artă”, relatează Mihai Ţurcanu, art director Tipografia 5.
Astfel, s-a întrunit munca a patru artiști: Igor Yakubenko, Alex Platon, Valeria Barbas şi Sébastien Thomazo (FR), fiecare cu o viziune proprie privind dimensiunile oraşului, viziuni relatate, proiectate, instalate şi pictate în limbaje diferite. Concepţia noului spaţiu este de a lansa o platformă de intersectare a diferitelor forme de artă, focusarea pe o fuziune dintre medii artistice, iar în cadrul expoziţiei CityScape aceste forme intermediatice dialogând întru abordarea conceptelor ce ţin de identitatea oraşului în tranziţie.
Expoziţia multimedia „CityScape” a inclus:
# Prezentarea unei instalaţii mobile realizate de Igori Yakubenko, menită de a facilita organizarea unei expozitii în spaţii ce nu sunt destinate acestui scop;
# O expozitie de ilustratii realizate de Alex Platon;
# O expoziţie de artă audiovizuală realizată de Valeria Barbas;
# Prezentarea unei proiecţii de animaţie realizată de artistul francez Sébastien Thomazo.
O portretizare a oraşului în chip şi faţă a fost realizată de tânărul artist Alex Platon în seria de ilustraţii „Insomnia”, expusă pe simezele modulelor componente ale instalaţiei mobile realizate de Igor Yakubenko.
De ce Insomnia şi cine sunt „bărboşii”? – „Simplu”, relatează Alex Platon: „Am ales denumirea după timpul în care au fost create lucrările, adică pe timp de noapte. Oamenii expuși sunt oameni de artă care crează şi care m-au inspirat să creez :Viktor Gausa, Pokras Lampas, Chet Faker”.
De asemenea, a fost expus un dialog urban al oraşelor Chişinău şi Berlin, în cele trei proiecţii prezentate de artista şi compozitoarea Valeria Barbas: „Monument of Transition”, „Journal of a hole” şi „Atitlo”, ultimul realizat în Berlin în colaborare cu artişti din Grecia, Ucraina şi Germania.
O altă perspectivă, prin intermediul acelor clipe de amintire, despre oraşul plasat într-un anumit interval de timp şi spaţiu, a fost realizată de pictorul francez Sébastien Thomazo în cadrul proiectului Quelles sont nos ruines? (Care sunt ruinele noastre?), în colaborare cu artiştii din Franța, Rusia și Moldova.
Detalizările din memorie, desene, tichete, elementele arhitecturii fixate pe fragmente de hârtie de ambalaj, elemente de reciclare, toate au fost adunate şi asamblate de artistul Thomazo într-un colaj grafic cu titlul „Ce qu’il en reste. (Souvenir de Chişinău)”. Colajul, desfăşurat după lungimea liniei orizontului de 5,80 metri, a fost alcătuit sub aspectul unei frize, precum menţionează autorul şi a prins viaţă în animaţia realizată.
Lansarea expoziţiei „CityScape” a oferit diverse optici asupra condiţiei oraşului contemporan, mai multe perspective, practici şi forme de artă intersectându-se şi dialogând în noul spaţiu alternativ de gândire şi reprezentare lansat la Tipografia 5, un spaţiu ce îşi aşteaptă cu o deosebită deschidere (a uşilor, ferestrelor, pereţilor, mentalităţilor) vizitatorii, dar şi artiştii cu noi proiecte şi idei.