Partidele politice sunt în drept să primească anual finanţare din bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Cuantumul alocaţiilor se aprobă în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat.
Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind finanţarea partidelor, care prevede modificări la Codul Electoral şi Codul Penal, transmite IPN.
50% din finanţele prevăzute vor fi oferite partidelor politice proporţional performanţei obţinute la alegerile parlamentare, iar 50 % – proporţional performanţei obţinute la alegerile locale generale. În cazul blocurilor electorale, alocaţia se va împărţi conform înţelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa unei înţelegeri, conform numărului de mandate obţinute de fiecare componentă.
Partidele politice pierd dreptul la alocaţii din bugetul de stat dacă activitatea acestora a fost limitată, dacă îşi pierd personalitatea juridică, dacă sunt în proces de lichidare sau dacă a fost aplicată sancţiunea privind lipsirea de dreptul la alocaţii. Concurentul electoral care şi-a retras candidatura este obligat să restituie creditul alocat din bugetul de stat pentru a-şi desfăşura campania electorală, în termen de 2 luni de la retragerea candidaturii.
Cât ţine de sancţiuni, în Codul Penal se introduce un articol care prevede că utilizarea contrar destinaţiei a alocaţiilor de la bugetul de stat pentru partidele politice sau a mijloacelor din fondul electoral, dacă a cauzat daune în proporţii mari, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3.000 la 5.000 de unităţi convenţionale (1 u.c. constituie 20 de lei) sau cu închisoare de la 1 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Proiectul mai prevede că plafoanele donaţiilor persoanelor fizice şi juridice pe contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii lunare pe economie, stabilite pentru anul respectiv.