Recent a avut loc vernisajul expoziției „Salonul de primăvară”, în cadrul căruia au fost prezentate 122 de lucrări de artă contemporană. Printre mulțimea de vizitatori #diez l-a surprins pe pictorul Nicolae Latunov, alături de care a întocmit un top al celor mai bune lucrări de la salon, conform preferințelor sale artistice.
Iată care sunt lucrările favorite ale artistului Nicolae Latunov de la „Salonul de primăvară” 2015:
# Cea mai bună lucrare din categoria artă decorativă: „Abajur”, metal, pânză, 2014, de Vavilina Natalia
![Nicolae Latunov și „Abajur”. metal, pânză, 2014, de Vavilina Natalia](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3611.jpg)
E pictată cu mâna și e un concept foarte interesant. Îmi imaginez că, dacă s-ar aprinde lumina, aceste culori ar deveni mai aprinse. Sunt reprezentate niște elemente decorative moldovenești, care dau o notă de arhaism. După mine, e o lucrare pozitivă.
# Cea mai bună lucrare figurativă: „Copila mării”, tehnică mixtă pe hârtie, 2014, de Moraru Adrian
![Nicolae Latunov, Adrian Moraru și opera sa „Copila mării”, tehnică mixtă pe hârtie, 2014](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3617.jpg)
Lucrările artistului Adrian Moraru se evidențiază prin originalitate. Utilizarea creioanelor colorate, a acuarelei, însăși modelarea figurii este deosebită. Pe acest tablou sunt scrise și niște versuri dintr-o poezie de dragoste. E ceva interesant și îmi place.
# Cea mai bună natură statică: „Motiv rural I și II”, imprimeu, 2014, de Mudrea Andrei
![Nicolae Latunov și „Motiv rural I și II”, imprimeu, 2014, de Mudrea Andrei](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3619.jpg)
În lucrările lui Mudrea Andrei se pune accent pe culoare, tehnică și concept. Tablourile sale sunt natură statică.
# Cea mai bună lucrare abstractă: „Spre zbor”, ulei pe pânză, 2012, Morărescu Ion
![Nicolae Latunov și „Spre zbor”, ulei pe pânză, 2012, Morărescu Ion](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3623.jpg)
Această lucrare abstractă transmite foarte multă energie. Culorile verde, roșu și alb oferă vizual o putere. În această compoziție văd un bărbat și o femeie, ceea ce ar semnifica eternitate.
# Cea mai bună sculptură: „Căderea luceafărului”, lemn, metal, sticlă, 2014, de Glavan Petru
![Nicolae Latunov și „Căderea luceafărului”, lemn, metal, sticlă, 2014, de Glavan Petru](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3625.jpg)
Îmi place această sculptură prin originalitatea sa. E o combinație din lemn, metal și sticlă. Intitulând-o „Căderea luceafărului”, autorul a implicat filozofia. Dacă ar fi să analizăm picioarele arse și faptul că această femeie a fost lăsată fără cap, pot cita astfel: „Dacă nu e cap, vai de picioare”.
# Cel mai bun peisaj: „Biserica Apostolii Petru și Pavel din Chișinău”, ulei pe pânză, 2012, de Munteanu Gheorghe
![Nicolae Latunov și „Biserica Apostolii Petru și Pavel din Chișinău”, ulei pe pânză, 2012, de Munteanu Gheorghe](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3626.jpg)
Se transmite atmosfera care domină într-un lăcaș sfânt, culoarea albastră fiind cea care oferă liniște.
# Cea mai bună gravură: „Miorița, testament mioritic”, acvaforte pe hârtie, 2013, de Șibaev Dumitru
![Nicolae Latunov și „Miorița, testament mioritic”, acvaforte pe hârtie, 2013, de Șibaev Dumitru](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3634.jpg)
Aici se surprinde tematica mioritică, evidentă prin personajele redate: baciul, mama care îl așteaptă, iubita sa. E acvaforte pe hârtie, e super din punct de vedere tehnic. Privind la ea, mă simt ca într-o poveste. Văd o intensitate de sentimente: dragoste, despărțire și așteptare.
BONUS:
# Unica fotografie din expoziție: „Cuib, fotografie pe pânză, 2008, Tăbârță Florin
![Nicolae Latunov și](http://diez.md/wp-content/uploads/2015/03/IMG_3624.jpg)
Se aseamănă, la prima vedere, cu o gravură. E o lucrare foarte artistică. Îmi place poza, e una monumentală. Este o compoziție bună surprinsă din cadrul unui concert: culorile monocrome, lumina, totul e perfect.