(foto) Cum au scăpat moldovenii de prejudecăți răsfoind „cărți vii”

IMG_6786
Foto:Alege o „carte vie” și scapă de prejudecăți la un eveniment multietnic

La „Biblioteca vie” nu există întrebări stupide și nicio „carte” nu trebuie judecată după copertă. Sub acest generic s-a lansat primul eveniment de talie internațională din cadrul proiectului „Human Library”, la o bibliotecă din capitală, cu intenția de pune capăt anumitor stereotipuri și prejudecăți preconcepute de societatea moldavă.

Dornicii de a face cunoștință cu persoane neordinare au avut ocazia astăzi, 15 martie 2015, să răsfoiască „cărți vii” în cadrul evenimentului de talie internațională, intitulat „Biblioteca vie”, care, de fapt, a reprezentat un spațiu unde oricine putea accesa culturi noi cu scopul de a conștientiza pe viu prejudecățile sale și de a le depăși.

„Cărțile vii” au fost întruchipate de reprezentanții a nouă domenii: persoane care erau gata să se împartă cu propriile experiențe de viață și, la rândul lor, să provoace participanților o restructurare a părerilor, pozițiilor și comportamentelor lor față de alte culturi. La eveniment s-au înregistrat peste 70 de participanți care au interacționat activ cu „cărțile vii” disponibile, precum un model, un vegetarian, o etiopiancă, un evreu, o persoană de etnie romă, persoane cu dizabilități fizice, cuplu de același sex, o feministă și apărători ai drepturilor animalelor. Aceștia însă au trebuit să respecte anumite reguli:

 

Reguli pentru paricipanții evenimentului „Biblioteca vie”
Reguli pentru participanții evenimentului „Biblioteca vie”

Întrucât evenimentul în sine și-a propus să elimine stereotipurile întru crearea unei comunități în care vor conviețui în pace diferite etnii, minorități, culturi, #diez a decis să afle chiar de la prima sursă, care sunt acele prejudecăți specifice societății actuale din Republica Moldova.

Cristina Kuraciova, model: „Lumea consideră că fetele ce lucrează în modelling sunt mai puțin deștepte, mercantile și reușesc să se afirme în domeniu doar „trecând prin mai multe paturi”, ceea ce nu e adevărat. Evident, modelele sunt diferite, dar fiecare alege pe ce cale să o ia. În Moldova de lucru este, mai mult însă pentru defilări pe podium. Dacă e să mă refer la proiecte peste hotare, atunci varietatea e mult mai mare. Iată o curiozitate: dacă ai înălțimea de 170 – 180 cm atunci ești recrutată în China, iar fetele mai înalte de 180 cm au șanse mari în adevăratele orașe ale modei: Milano, Paris etc. Nu există un prototip despre cum ar trebui să arate un model, esențial este să aibă carismă.”

 

Cristina Kuraciova, model
Cristina Kuraciova, model

Maxim Cladco, evreu: „Moldovenii cred că noi suntem zgârciți, șmecheri și de neîncredere, însă comunitatea evreilor poate să demonstreze contrariul tuturor celor interesați. Organizația noastră „Tzofim” este mereu receptivă la apelurile voastre.”

 

Maxim Cladco alături de Marina Șupac
Maxim Cladco alături de Marina Șupac

Ludmila Iachim și Mariana Morari, doamne cu dizabilități fizice: Dezinformarea pune bariere între noi și ceilalți. Însă noi ne comportăm normal și ne simțim la fel deolaltă cu oamenii din jurul nostru. Am învățat să ne acceptăm, să privim ceea ce avem noi mai frumos. La capitolul impedimente, ne confruntăm des cu lipsa mijloacelor ce ne-ar facilita mersul prin oraș.”

 

Ludmila Iachim și Mariana Morari
Ludmila Iachim și Mariana Morari

Cuplul de același sex: „Să fii homosexual în Moldova este periculos, mai ales pentru băieți. De aceea, părinții își fac griji pentru copiii lor atunci când ei își recunosc orientarea sexuală. De regulă, părinții depun eforturi considerabile ca să îi schimbe, sunt și cazuri când aceștia se dezic de odraslele lor. Recomandăm tinerilor care încă depind financiar de familie, să se pregătească și să cântărească totul bine înainte de a se deschide părinților, pentru a evita eventuale neplăceri drastice, cel puțin până ajung la o stabilitate și independență materială.”

 

Cuplul de același sex
Cuplul de același sex

Organizatorii planifică să continue cu acest gen de întruniri, ba chiar au primit invitații de a lansa proiectul și în regiuni, precizează Marina Șupac, membru al echipei coordonatoare. Această metodă de interacționare a fost creată în anul 2000 în Danemarca și e recomandată de Consiliul Europei pentru activiștii tineri din domeniul nediscriminării. Despre acest proiect de talie internațională aflați pe site-ul „Human Libraby”.

 

Apărătorii drepturilor animalelor
Apărătorii drepturilor animalelor
Vegetarianul, în dreapta
Vegetarianul, în dreapta
Natalia Duminica, femeia de etnie romă
Natalia Duminica, femeia de etnie romă
Victoria Apostol, adepta feminismului
Victoria Apostol, adepta feminismului
Un etiopian în Moldova
O etiopiancă în Moldova
La masa reprezentantului modului de viață vegetarian
La masa reprezentantului modului de viață vegetarian
Vasile Micleușanu, participant
Vasile Micleușanu, participant
La masa de înregistrare
La masa de înregistrare
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente