Ciclonul tropical Pam a devastat localitățile unui arhipelag din Pacificul de Sud

This handout photo taken and received on
Foto:PC: telegraph.co.uk

În noaptea de vineri spre sâmbătă, ciclonul tropical Pam a lovit într-un arhipelag din Pacificul de Sud, lăsând din prima seară cel puțin 44 de morți și zeci de locuințe devastate în Republica Vanuatu.

Potrivit Telegraph, ciclonul devastator de categoria a cincea a lovit cu o putere a vântului de 200 de mile pe oră, cauzând inundații, alunecări de teren, lăsând în urmă pagube nemaivăzute, întrucât Pam a cauzat cea mai mare furtună văzută în Pacific.

Vânturile au distrus căile de comunicare și acces la curent electric pentru circa 267 de mii de oameni și au lăsat mii de persoane fără un adăpost. Multe persoane s-au refugiat în centrele de evacuare, care, de asemenea, au fost deteriorate sau distruse.

Purtătorul de cuvânt al Biroului național responsabil cu gestionarea catastrofelor, Paulo Malatu a menționat că Guvernul a declarat stare de urgență în întreaga țară. După spusele acestuia, în Port Vila, capitala Republicii Vanuatu, a fost confirmat decesul a șase persoane, precum și 20 de răniți, relatează AGERPRES cu referire la AFP.

Pe de altă parte, ONG-ul umanitar Oxfam a făcut cunoscut că ciclonul a distrus aproape 90% din locuințele din Port Vila.

„Va fi probabil una din cele mai grave catastrofe văzute vreodată în Pacific, amploarea nevoilor umanitare va fi enormă”, a declarat directorul Oxfam pentru Vanuatu, Colin Collet van Rooyen. Și, într-adevăr, potrivit Telegraph cu referire la Fairfax Media, locuințe de ciment au fost scoase din baze, iar localități întregi au fost șterse de către vânturile puternice.

Prezent la conferința Națiunilor Unite dedicată dezastrelor naturale, desfășurată la Sendai, nord-estul Japoniei, Președintele statului Vanuatu a luat cuvântul sâmbătă și a cerut ajutor comunității internaționale în urma distrugerilor provocate de ciclonul Pam. „Adresez un apel, în numele Guvernului și poporului din Vanuatu, comunității internaționale pentru a ne da o mână de ajutor să facem față calamităților care ne-au lovit”, a declarat Președintele Baldwin Lonsdale, citat de AFP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente