Vernisajul expoziției „Salonul de primăvară” a avut loc joi, 12 martie, în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.
Au fost prezentate 122 de lucrări de artă contemporană ale artiștilor autohtoni. Tudor Braga, directorul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” a remarcat sculptura realizată în lemn a tânărului Iulian Cristea, numită „Cojoc pentru bunică și nepot” (i-a fost decernat Marele Premiu la concursul „Tineretul Creator” din acest an, pentru lucrarea „Interstelar”).
Dumitru Bolboceanu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici a spus: „Iată că, la distanță de un an, ne întâlnim iarăși la această expoziție, care, de această dată, nu este un concurs, dar mă bucură prezența lucrărilor artiștilor de la noi, în special ale celor tineri, care apar tot mai frecvent, dând o nouă suflare”.
Mátyás Szilágyi, ambasador al Ungariei la Chișinău și-a exprimat părerea vizavi de expoziția anuală „Salonul de primăvară”: „Am avut onoare de a fi prezent la această expoziție de mai multe ori. Întotdeauna ea reprezintă o prospețime adevărată, o mare diversitate artistică și, totodată, putem vedea lucrările artiștilor renumiți, cu experiență și autoritate și ale celor tineri, foarte talentați. Salonul este un eveniment important, la care descoperim lumea artistică din Moldova”.
Pânzar Doina, vizitatoarea expoziției, elevă în anul întâi la Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală”, a împărtășit impresiile sale vizavi de acest vernisaj: „Vin pentru prima dată la expoziție și îmi place. Am văzut aici picturi și sculpturi care m-au inspirat. În special, am atras atenția asupra celor mai simple, dar care au un mesaj ascuns, pe care trebuie să îl analizezi mai profund”.
Olga Tarchilă, elevă la Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală”, a spus: „Îmi place mult această expoziție. Este interesantă. Culorile din tablouri mă îndrumă să creez și eu alte picturi, căci, de asemenea, mă ocup cu arta. Mi-au venit multe idei, atât pentru lucrări în ulei, cât și pentru grafică în stilou sau tuș. Mi-a reușit să aleg una-două lucrări favorite, grafice, după părerea mea – suprarealiste și metaforice. Aș îndemna tinerii să viziteze expoziția, deoarece pot dobândi experiență și observa tehnici noi”.
Iată câteva dintre lucrările prezentate la „Salonul de primăvară” din 2015: