Campania de informare publică cu privire la sporirea accesului cetățenilor la justiție și a transparenței proceselor de judecată prin automatizarea instanțelor judecătorești a fost lansată miercuri, 11 martie 2015, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu suportul Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (USAID ROLISP), în cadrul unei vizite de presă la Judecătoria Ciocana, mun. Chișinău.
În contextul creșterii numărului de adresări în justiție, automatizarea activității judecătorești are ca scop creșterea eficienței funcționării instanțelor de judecată în beneficiul cetățenilor.
„Prin automatizarea instanțelor se obține o transparență mai bună a activității judecătorești, dar și simplificarea accesului la justiție al cetățenilor”, a menționat președintele CSM, Victor Micu, subliniind că ”prin aceste acțiuni, CSM dorește ca oamenii să aibă încredere în judecători și în actul de justiție”.
Am avut ocazia să vedem cum funcționează Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), Sistemul de înregistrare audio a ședințelor de judecată „SRS Femida” și portalul instanțelor naționale de judecată – instante.justice.md.
Scopul campaniei constă în informarea justițiabililor despre îmbunătățirea interacțiunii cu sistemul de justiție, facilități create de instrumentele digitale care sporesc calitatea actului de justiție și contribuie la consolidarea independenței judecătorești. De asemenea, sistemele electronice permit creșterea eficienței administrative prin automatizarea lucrului manual în cadrul judecătoriilor.
Sistemul integrat automatizat al instanțelor de judecată – PIGD, permite înregistrarea cererii de chemare în judecată, repartizarea aleatorie a dosarelor către judecători, oferă informații cu privire la data și ora ședinței, facilitează urmărirea online a etapelor procesului de judecată pe pagina instante.justice.md.
Înregistrarea audio digitală a ședințelor de judecată cu ajutorul sistemului „SRS Femida”, devenită obligatorie prin prevederile Codului procesual penal și civil al RM, se anexează la dosar și, la cerere, se eliberează o copie participanților la proces, astfel, asigurându-se un grad sporit de transparență a proceselor de judecată.
Campania va fi desfășurată în perioada martie – mai 2015 și va avea mai multe componente, printre care: dezbateri publice, spoturi video și audio difuzate pe posturile naționale TV și radio, diseminarea materialelor informative, apariții în presa online și pe rețelele de socializare.